3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A egészségbiztosító újabb fejlesztést hajtott végre a publikus várólista-adatokon, ennek köszönhetően a friss számokat igen nehéz összevetni a korábbiakkal, mert most a 60 napon túl várakozók számát mutatják az adatsorok.

Térdprotézis műtétre átlagosan csaknem kilenc hónapot, csípőprotézis műtétre hat és fél hónapot várnak a kórházak műtői előtt a betegek, ez derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető januári adatokból.

A Pénzcentrum szúrta ki, hogy változtatott az adatközlésén a NEAK. 

Míg tavaly novemberben a várakozó betegek számát összesítették, most a várakozók tényleges száma helyett a NEAK a 60 napot meghaladóan várakozó betegek számát közli.

Laikusoknak még káosztosabb az eligazodás. Fotó: Depositphotos
Laikusoknak még káosztosabb az eligazodás. Fotó: Depositphotos

Tavaly az Economx írta meg, hogy folyamatban van a NEAK publikus várólista honlapjának technikai fejlesztése, és majd olyan alapkérdésekre adhat gyors választ, mint például hol van a legkisebb várakozási idő az adott műtétre a lakhelyhez képest megadott távolságon belül.

A portál megnézte, hogy miért is nehéz a jelenlegi adatokat a korábbiakkal összevetni. Például míg tavaly novemberben közel 13 ezer beteg várt szürkehályog-műtétre, most 60 napon túl 4,2 ezer beteg várakozik a szemészeti beavatkozásra. A két adat nagyon messze van egymástól és összehasonlítani sem lehet.

A 2023. novemberi NEAK adatok szerint:

  •  12,9 ezer beteg várt szürkehályog-műtétre;
  •  11 ezren vártak térdprotézis-műtétre;
  •  6,6 ezren pedig csípőprotézis-műtétre várakoztak.

A 2024. januári NEAK adatok szerint a hatvan napon túl várakozók száma így néz ki:

  • 4,2 ezer beteg vár szürkehályog-műtétre;
  • 9,8 ezren várnak térdprotézis-műtétre;
  • 5,5 ezren pedig csípőprotézis-műtétre.

Ugyanakkor valóban a friss adatok megmutatják, hogy az ország melyik részén kell a legtöbbet vagy a legkevesebbet várni a betegeknek. Például csípőprotézis-műtétre a Dél-Dunántúlon kell a legtöbbet várni. A Tolna Megyei Balassa János Kórházban az átlagos várakozási idő az elmúlt 6 hónapban 384 nap volt. A legkevesebbet pedig a budapesti Uzsoki utcai kórházban kellett várni a betegeknek, itt 94 napig kellett türelmesnek lenniük.

Szürkehályog-műtét esetén az Észak-Alföldön a leghosszabb a várólista, itt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban az elmúlt fél évben 182 napot kellett várnia a betegeknek szemműtétre. A legkevesebbet pedig a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban várnak a betegek, átlagosan 63 napot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!