2p

De azért fontosnak tartaná a szigorú szabályokat is. Ez derült ki egy friss kutatásból. 

A Karsai Dániel ügye körül kirobbant eutanázia-vita kapcsán mérte fel az Opinio piackutató, hogy mi a véleménye a magyaroknak az eutanáziáról, illetve mennyire támogatják a súlyos betegeket abban, hogy szabadon dönthessenek a méltóságteljes távozásukról - szúrta ki a hvg.hu.

Az országosan reprezentatív, 16-59 évesek megkérdezésével, okostelefonos alkalmazással készült kutatás szerint

  • a magyarok mintegy négyötöde, 79 százaléka elfogadhatónak tartja az eutanáziát
  • a megkérdezettek 20 százaléka teljes mértékben
  • 59 százalékuk pedig bizonyos körülmények között támogatja az önálló rendelkezés jogát
  • mindössze 7 százalék ellenzi teljesen azt, hogy saját haláluk mikéntjéről és idejéről az emberek maguk dönthessenek.

Dr. Karsai Dániel András pere november végén lesz Strasbourgban. Fotó: Bánkuti András
Dr. Karsai Dániel András pere november végén lesz Strasbourgban. Fotó: Bánkuti András

Az Opinio felmérése alapján elmondható, hogy a diplomások a leginkább elfogadóak a kérdésben, míg a 16-29 éves korosztály, valamint a 8 általánost végzettek a legbizonytalanabbak.

A válaszadók 67 százaléka úgy gondolja, hogy az eutanázia akkor lenne elfogadható, ha a beteg súlyos, gyógyíthatatlan állapotban van, de az elfogadható indokok között a megkérdezettek 56 százaléka jelölte azt is, ha a beteg kifejezetten kéri a „kegyes halál” lehetőségét.

Az eutanáziát a többség, 73 százalék szigorú szabályozás mellett engedélyezné, 19 százalék teljesen legálissá tenné, 8 százalék pedig teljes tiltást szeretne. A kutatás 923 fő megkérdezésével készült október 13-án.

A halálos beteg, a Stephen Hawkinghoz hasonló ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel, akivel lapunk is készített interjút, szeptember végén fodult a strasbourgi emberi jogi bírósághoz, ahol azért küzd, hogy olyan jogi keretek jöjjenek létre Magyarországon, amelyek között ő méltósággal meghalhat, amikor már úgy érzi, hogy állapota már elfogadhatatlan számára. A kormány ugyanakkor nem tartja megalapozottnak az ügyvéd kérelmét, pere november végén kezdődik. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!