<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nem az orvosok nyomásgyakorlása a cél, hanem az azzal elérhető eredmény. Közölte, a kormány decemberben több, az egészségügyi szférát érintő döntést fogadott el, ezekre válaszul kezdeményezték a kamarai közgyűlés összehívását.

Hosszú folyamat eredménye, hogy az egészségügyi rendszer nagyon egyenetlenül teljesít. Nem mindenhol rossz, de „orosz rulett, hogy kinek milyen ellátás jut” – fogalmazott Kincses Gyula, a MOK elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Azzal kapcsolatban, hogy a napokban megszavazták: a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, azt mondta: a tagság azért is lehet aktívabb, mert „most kezdi kimutatni a foga fehérjét” az egészségügyi szolgálati törvény, mostanra ért el az orvosokig a hatása.

„A kamara a megoldásban, egy jobban működő rendszerben érdekelt, ha kell, akkor bevetünk ezért nyomásgyakorlási eszközöket. Nem ezek használata a cél, hanem az eredmény” – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

Úgy véli, hosszú folyamat eredménye, hogy az egészségügyi rendszer nagyon egyenetlenül teljesít. Nem mindenhol rossz, de „orosz rulett, hogy kinek milyen ellátás jut” – mondta. A szakmában nem vitatják, hogy szükség van a rendszer átalakítására, az olyan célokkal egyetértenek, mint a centrumkórházak megerősítése, vagy, hogy az emberek a lakhelyükhöz közel jussanak ellátáshoz. Ugyanakkor úgy látják, az új szabályozás nem alkalmas a meglévő problématömeg kezelésére – tette hozzá.

Az orvosok követelései között az első helyen szerepel a szakdolgozók béreinek rendezése. Az, hogy az orvosok bérét korábban megemelték, de az ápolók, szakápolók azóta sem kaptak érdemi fizetésemelést, egyre nagyobb feszültséget okoz. A korszerű gyógyítás csapatmunka, „partnernek tekintjük a szakdolgozókat, nélkülük nem tudunk dolgozni” – mondta Kincses a műsorban.

A küldöttközgyűlés összehívásáról nem csupán a szervezet elnöksége döntött. Decemberben több, az egészségügyet érintő törvényt és végrehajtási rendeleteket fogadott el a kormány. A MOK megkérdezte a tagságot, hogy tartsanak-e rendkívüli gyűlést, ahol dönthetnek a nyomásgyakorlás módjáról és napokon belül több mint 8000 kolléga jelezte vissza, hajlandó tenni azért, hogy más irányba változzon a szabályozás – mondta Kincses. Kérték a tagságot, hogy a területi képviselőknek jelezzék az észrevételeiket és maga a közgyűlés is nyitott volt minden tag számára. Tehát széleskörű egyetértés volt a döntés mögött. „Természetesen a szakmai reakcióiról nincs reprezentatív felmérés, de az elmúlt napokban jellemzően köszönetet mondó üzeneteket kapunk” – számolt be Kincses.

Az, hogy a tagság aktívabb lett, részben annak köszönhető Kincses szerint, hogy „mostanra ért le a kollégákig” a szolgálati törvény hatása. „Most mutatja ki a foga fehérjét” a szabályozás, egyre inkább az orvosi szabadságot és kreativitást semmibe vevő irányba mozdul a törvénykezés. „Beteg- és orvosbarát rendszerre lenne szükség” – mondta a kamara elnöke.