3p

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nem az orvosok nyomásgyakorlása a cél, hanem az azzal elérhető eredmény. Közölte, a kormány decemberben több, az egészségügyi szférát érintő döntést fogadott el, ezekre válaszul kezdeményezték a kamarai közgyűlés összehívását.

Hosszú folyamat eredménye, hogy az egészségügyi rendszer nagyon egyenetlenül teljesít. Nem mindenhol rossz, de „orosz rulett, hogy kinek milyen ellátás jut” – fogalmazott Kincses Gyula, a MOK elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Azzal kapcsolatban, hogy a napokban megszavazták: a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, azt mondta: a tagság azért is lehet aktívabb, mert „most kezdi kimutatni a foga fehérjét” az egészségügyi szolgálati törvény, mostanra ért el az orvosokig a hatása.

„A kamara a megoldásban, egy jobban működő rendszerben érdekelt, ha kell, akkor bevetünk ezért nyomásgyakorlási eszközöket. Nem ezek használata a cél, hanem az eredmény” – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

Úgy véli, hosszú folyamat eredménye, hogy az egészségügyi rendszer nagyon egyenetlenül teljesít. Nem mindenhol rossz, de „orosz rulett, hogy kinek milyen ellátás jut” – mondta. A szakmában nem vitatják, hogy szükség van a rendszer átalakítására, az olyan célokkal egyetértenek, mint a centrumkórházak megerősítése, vagy, hogy az emberek a lakhelyükhöz közel jussanak ellátáshoz. Ugyanakkor úgy látják, az új szabályozás nem alkalmas a meglévő problématömeg kezelésére – tette hozzá.

Az orvosok követelései között az első helyen szerepel a szakdolgozók béreinek rendezése. Az, hogy az orvosok bérét korábban megemelték, de az ápolók, szakápolók azóta sem kaptak érdemi fizetésemelést, egyre nagyobb feszültséget okoz. A korszerű gyógyítás csapatmunka, „partnernek tekintjük a szakdolgozókat, nélkülük nem tudunk dolgozni” – mondta Kincses a műsorban.

A küldöttközgyűlés összehívásáról nem csupán a szervezet elnöksége döntött. Decemberben több, az egészségügyet érintő törvényt és végrehajtási rendeleteket fogadott el a kormány. A MOK megkérdezte a tagságot, hogy tartsanak-e rendkívüli gyűlést, ahol dönthetnek a nyomásgyakorlás módjáról és napokon belül több mint 8000 kolléga jelezte vissza, hajlandó tenni azért, hogy más irányba változzon a szabályozás – mondta Kincses. Kérték a tagságot, hogy a területi képviselőknek jelezzék az észrevételeiket és maga a közgyűlés is nyitott volt minden tag számára. Tehát széleskörű egyetértés volt a döntés mögött. „Természetesen a szakmai reakcióiról nincs reprezentatív felmérés, de az elmúlt napokban jellemzően köszönetet mondó üzeneteket kapunk” – számolt be Kincses.

Az, hogy a tagság aktívabb lett, részben annak köszönhető Kincses szerint, hogy „mostanra ért le a kollégákig” a szolgálati törvény hatása. „Most mutatja ki a foga fehérjét” a szabályozás, egyre inkább az orvosi szabadságot és kreativitást semmibe vevő irányba mozdul a törvénykezés. „Beteg- és orvosbarát rendszerre lenne szükség” – mondta a kamara elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!