4p

Először 2021-re ígérték, aztán 2023 tavaszára, ám semmi nyoma annak, hogy hamarosan elindulnak a nemzeti laborok. Rétvári Bence államtitkár konkrétumok nélküli parlamenti válaszában azt ígéri, eljön az idő, amikor el is startolnak. Pedig erre már 2022-ben 850 millió forintot különített el a kormány.

Dr. Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője Pintér Sándor belügyminisztertől arról érdeklődött, hogy mi lett a beharangozott, ambíciózus nemzeti labortervekkel, bukott egészségügyi programként kell-e kezelni ezeket, hiszen azóta sem lehet hallani semmit róluk, hogy kimondták a létrehozásukat.

Ahogy megszokhattuk, a belügyminiszter helyett ismét Rétvári Bence államtitkár válaszolt, miszerint:

A Nemzeti Laborhálózat kialakításával a kormány szervezeti, módszertani és hatékonysági átalakítást tűzött ki célul, amely célok a lakosság számára folyamatos és magas szakmai színvonalon történő labordiagnosztikai szolgáltatás biztosításával együtt jelenleg is aktuálisak.

A Nemzeti Laborhálózat vármegyei alapon kezdi meg egységes elvek, egységes folyamatok mentén a lakossági hozzáférés javításával az eredményes gyógyító tevékenység támogatását. A program az előkészítő munka után, a vármegyei laboratóriumok bevonásával indul el.

Az állami laborvizsgálatokat felügyelő cég vezetőjét februárban Orbán Viktor felmentette államtitkárhelyettesi pozíciójából. Fotó: Depositphotos
Az állami laborvizsgálatokat felügyelő cég vezetőjét februárban Orbán Viktor felmentette államtitkárhelyettesi pozíciójából. Fotó: Depositphotos

Azaz konkrét időpontról közel sincs szó, de még az sem derül ki, hogy az előkészítő munka javában folyik-e, vagy sem, miközben a laborvizsgálatok államosítása durván belegyalogol a piacon jelen lévő, magántulajdonban lévő szereplők érdekeibe is.

Érdemes felidézni, hogy 2022-ben határozott úgy a kormány, az állami kórházaknak 2023 márciusától a nemzeti orvoslaboratóriumi diagnosztikai laborhálózatot kell már működtetniük, s azonnali hatállyal elrendelték az állami laborhálózat kialakítását.

Ennek érdekében az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) koordinálása mellett létrehozták a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. (NOLD Kft.) is. A NOLD önálló országos intézményként az egyetemi laborok mellett fog működni – ígérték.

Azt is kijelentette a kormány, hogy az államilag közfinanszírozott intézményekben 2023. március 1-jétől lehetőség szerint a NOLD-nak kell végeznie a labordiagnosztikai feladatokat. Működésükről pedig a belügyminiszternek 2024 végéig kell jelentést készítenie a kormány részére.

Nos, a 2009-ben alapított egykori EH Ügyelet Egészségügyi Szolgáltató Kft.-t át is keresztelték 2021 novemberében NOLD Kft.-re, az élére pedig kinevezték ügyvezetőnek Dr. Boér Gábort, aki mérnök, jogász és közgazdász végzettséggel rendelkezik, s csak 2020-ban került az Emberi Erőforrások Minisztériumába, egészségügyi területre, majd a Belügyminisztérium az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztéséért felelős államtitkár-helyettesi pozíciójába.

Sokan pedzegették, hogy mindez összeférhetetlen, hiszen a NOLD Kft.-t épp a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozza, amely tevékenységét Boér felügyelte.

Nos, indoklás nem volt, de 2023. február 28-ai hatállyal Orbán Viktor felmentette Boért az államtitkár-helyettesi pozíciójából. Boér mindenesetre nem búslakodott, hiszen továbbra is a NOLD ügyvezetője, de 2023 szeptemberében azért a meglévő üzletei mellé egy divattal foglalkozó céget is elindított.

Az állami laborhálózat egyébként öt régióközponttal működne, ahol külön közbeszerzéssel biztosítanák ennek a logisztikáját. A tervek szerint a minták elemzéséhez 5 évre bérel az állam olyan új műszerparkot, amelyekhez egységes reagenseket tudnak majd használni.

A NOLD Kft. 2022-es pénzügyi beszámolójának kiegészítő melléklete szerint a cég 2022. december 14-én módosítási kérelmet nyújtott be Takács Péter államtitkárnak a támogatására vonatkozólag, s a Belügyminisztérium végül a tavalyi központi költségvetésben „Nemzeti Népegészségügyi Stratégiával összefüggő feladatok” címen között 850 millió forintot különített el a NOLD részére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!