5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Bár 2022 októberében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még arról beszélt, hogy a majomhimlő még mindig nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet jelent, az Egyesült Államok szeretné 2023. január 31. után feloldani a korábban majomhimlőként ismert vírus miatti speciális helyzetet. Kitekintettünk Európára, és szó esik egy vadonatúj magyar tanulmányról is.

Az Egészségügyi Világszervezet múlt héten közölte, hogy a rasszista megbélyegzés miatt a majomhimlő nevét megváltoztatja mpox-ra, s ezért mindkét név egy éven keresztül egyidejűleg lesz használatban, míg a "majomhimlő" fokozatosan megszűnik.

Ám mindeközben a világ számos pontján szemmel látható, jelentős csökkenést mutat az mpox-fertőzések száma.

A leánykori nevén majomhimlő, kis ideje mpox-nak nevezett vírus augusztus 14-én érte el a csúcspontját a világon (amikor a hétnapos gördülő átlag szerint 1 millió fertőzött volt). Az elmúlt hónapokban viszont a fertőzések száma folyamatosan csökken, s jelenleg, az utolsó hivatalos statisztika szerint december 4-én az előbb említett hétnapos átlag tekintetében 78 ezerre zsugorodott a betegek száma.

Amerikában már lefújnák.  Fotó: Depositphotos
Amerikában már lefújnák. Fotó: Depositphotos

"A himlőjárvány kezdetétől minden féket behúztunk, hogy megállítsuk a vírus terjedését" – közölte Xavier Becerra, az amerikai egészségügyi minisztérium titkára egy múlt hét pénteki sajtóközleményben

Hozzátette: "tekintettel az esetek alacsony számára, a minisztérium arra számít, hogy nem kell megújítania a vészhelyzeti nyilatkozatot, ami 2023. január 31-én lejár."

Az Egyesült Államokban augusztus elején nyilvánították közegészségügyi vészhelyzetnek a himlőfertőzést, ám hamarosan egyre kevesebb új esetet diagnosztizáltak, azok hétnapos átlaga augusztus 10-éről 26-ára 20 százalékkal csökkent.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint ebben nagy szerepe volt a viselkedés megváltoztatásának, különösen az LMBTQ-közösségek körében.

Egy szeptemberi felmérés szerint a válaszadók közel fele azt mondta, hogy csökkentette "szexpartnerei, egyszeri szexuális találkozásai és a randevúzási alkalmazások használatát a majomhimlő kitörése miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a himlőfertőzések túlnyomó többsége a férfiak közötti szexuális érintkezéssel terjed. December 2-ig összesen közel 30 ezer esetet és 19 halálesetet erősítettek meg az Egyesült Államokban, és körülbelül 82 ezer esetet világszerte.

„Még nem vesszük le a lábunkat a gázról – továbbra is szorosan nyomon követjük az esetek alakulását, és minden veszélyeztetett személyt ingyenes oltásra ösztönzünk” – írta a minisztérium titkára. 

És Európában …

2022. november 22-ig 20 887 mpox (korábban majomhimlő) esetet jelentettek Európában. A WHO adatai szerint Magyarországon is augusztusban „tetőzött” az mpox, bár az augusztus 14-i hétnapos gördülő, 2,14-es átlag elenyészőnek tűnik a világ számaihoz képest. Ezek után pedig voltak olyan napok, hetek, amikor nulla esetszámot írhattak be hazánkhoz.

Utoljára november 3-án jegyeztek fel Magyarországon újabb fertőzöttet, egy 26 éves férfit, aki az otthonában gyógyult.

A szomszédos országok közül Ausztriában tetőzött a legjelentősebb számban a fertőzőttek száma augusztus 14-én (6,43), míg Szerbiában augusztus 8-án (1,86), Csehországban augusztus 5-én (1,43), Romániában augusztus 14-én (1,43), Horvátországban augusztus 25-én (1,29) Szlovákiában augusztus 15-én (0,57) jegyezte fel a WHO a legmagasabb esetszámot. Ezek a számok is a hétnapos gördülő átlagot mutatják, nem napi megbetegedéseket, ahogy a nyugat-európai országoké is, ahol erőteljesebb ívet húzott az mpox.

Spanyolországban például augusztus 1-jén 163,14 fő volt a heti legmagasabb, Franciaországban szeptember 1-jén 95,57, Németországban július 21-én 71, az Egyesült Királyságban július 13-án 58,86, Olaszországban augusztus 11-én 19,86 fővel tetőzött a vírus.

December 2-án a WHO elnöke kijelentette: a globális himlőjárvány tovább csökken. A múlt héten 620 esetet jelentettek, ami több mint 90 százalékkal kevesebb az augusztusi csúcsnál. A legtöbb esetet jelenleg Latin-Amerikából jelentik.

Vadonatúj magyar tanulmány 

Magyarországon jelenleg 80 főnél diagnosztizálták a betegséget, melyről mindig a Nemzeti Népegészségügyi Központ ad tájékoztatást. 2022. október 13-tól a kockázati csoportba tartozó személyek számára már elérhető a majomhimlő elleni vakcina, mely hét egészségügyi intézményében igényelhető.

A jobb útra tért mpox ellenére a magyar kutatók jelentős energiát fordítanak a vírus idei felbukkanásának megértésére. November 28-án 22 szakértő közreműködésével jelent meg egy tanulmányuk a majomhimlőről a bioRxiv című szaklapban.

A vizsgálatban olyan szakértők is közreműködtek, mint Jakab Ferenc, Kemenesi Gábor virológusok, vagy Boldogkői Zsolt biológus.

Mint bevezetőjükben írják: a legutóbbi majomhimlő-járvány megmutatta az orthopoxvírusok alapvető biológiájának tanulmányozásának fontosságát. Kórokozójának átalakulását azonban korábban sem rövid, sem hosszú leolvasású szekvenálási megközelítéssel nem vizsgálták, ezért a tanulmányban olvasható különleges adatkészlet ezt a hiányt pótolja. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!