4p

Elmondta a DK, milyen lépéseket tennének az egészségügyben.

Szolnokon mutatta be Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter az Árnyékkormány egészségügyi programját.

Dobrev Klára megbocsáthatatlannak nevezte, hogy 2023-ban Semmelweis hazájában többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint balesetben. Az árnyék-miniszterelnök szerint azonban a kormány ahelyett, hogy cselekedne, inkább titkolózik. Csakhogy Dobrev Klára szerint ez a titkolózás emberéleteket követel.

Az árnyék-miniszterelnök szerint a jelenlegi kormány némán tűri, ahogy leépül az egészségügy. Ennek egyik legfőbb okának azt nevezte, hogy az állam az OECD-átlagnál jóval kevesebbet költ egészségügyre. Dobrev Klára az egyik legfontosabb termelései ágazatnak nevezte az egészségügyet. Mint mondta, ahhoz, hogy versenyképesek legyünk, egészséges emberekre van szükségünk: "Az egészségügy befektetés a magyar emberekbe, az országba, mindannyiunk jövőjébe."

Dobrev Klára a szociáldemokrata kormány egyik legfontosabb céljaként a magyarok egészségi állapotának javítását tűzte ki. Mint mondta, mindent meg kell tenni azért, hogy 10 éven belül a magyarok várható élettartama elérje az uniós átlagot.

Az árnyék-miniszterelnök erkölcstelennek és tisztességtelennek nevezte, hogy a kormány ma arra kényszeríteni az embereket, hogy magánellátásban gyógyuljanak az állami intézmények helyett.

Dobrev Klára egyértelművé tette, hogy az állam feladata a gyógyítás, és az is, hogy megteremtse az egészséges élet feltételeit. Majd azzal folytatta, hogy a szociáldemokrata kormány vállalja, hogy megszünteti majd a területi egyenlőtlenségeket, és biztosítja az azonos színvonalú egészségügyi ellátást az ország minden területén. Dobrev Klára ígéretet tett arra is, hogy a szociáldemokrata kormányban lesz egészségügyhöz értő miniszter és önálló egészségügyi tárca is.

Komáromi Zoltán részletesen beszélt az Árnyékkormány egészségügyi programjáról. A kormányváltás után a szociáldemokrata kormány:

  • A tömeges pályaelhagyás megszüntetése érdekében a lehető legrövidebb időn belül többletforrásokat, több állami és uniós pénzt irányít az egészségügybe, és 50 százalékkal megemeli az egészségügyi szakdolgozók, illetve a nem egészségügyi végzettségű, az ellátásban közreműködő dolgozók fizetését.
  • Eltörli a pályaelhagyást fokozó szolgálati jogviszonyt, a Magyar Orvosi Kamarával együttműködve kidolgozza az új orvosi jogállást, amely lehetővé teszi egy új orvosi életpályamodell kialakítását.
  • Újra lehetővé teszi a nyugdíjas orvosok és szakápolók foglalkoztatását, pénzügyi és adminisztratív korlátozások nélkül.
  • Megállítja a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árának elviselhetetlen növekedését az állami támogatás arányának növelésével, a gyógyszertámogatási rendszer átalakításával.
  • Leállítja az önkormányzati szakrendelők és a jól működő magánszolgáltatók (például a CT, MR, illetve laboratóriumi szolgáltatások) tervezett államosítási folyamatát. És lehetőség lesz az államosított szolgáltatások újbóli önkormányzati, illetve az állammal együttműködő magánszolgáltatók általi ellátására.
  • Újraszervezi a szétvert sürgősségi és ügyeleti ellátást, illetve a mentőszolgálatok és a betegszállítás működését.
  • Az ápolásra szoruló időskorúak számának növekedése miatt kiemelten fejleszteni fogja az állam által finanszírozott tartós ápolást és gondozást.
  • Biztosítani fogja a családon belüli ápolás feltételeit, beleértve az ápolással foglalkozó családtag ilyen tevékenységének munkaként, közfeladatként, illetve nyugdíjra jogosító munkaviszonyként történő elismerését is.

(via MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!