3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Múlt héten Takács Péter egészségügyi államtitkár az ágyszám fetisizmusának megszüntetéséről beszélt. Talán már ezt tükrözi az is, hogy a közbeszerzési értesítő szerint 5,73 milliárd forintos kórházátalakításra találták meg a nyerteseket.

Február 14-én keretmegállapodást írt alá az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) különböző kórházak építési beruházásainak, átalakításainak és azok műszaki ellenőrzésére, méghozzá Magyarország hét régiójára vonatkozóan.

Azt nem részletezi a pályázat, hogy pontosan mely kórházakat érintik a beruházások, ahogy azt sem, hogy az éppen zajló, s már most erősen kritizált egészségügyi reformot szolgáló változásokat eszközölnek-e, vagy sem. De mivel épp nemrégiben beszélt arról Takács Péter egészségügyi államtitkár, hogy Magyarországon hárommillió négyzetméternyi kórház 30 százaléka mindig üresen áll az inaktív betegágyak miatt, s azokat át kell adni a szociális szektornak, elképzelhető, hogy már ezeknek az átalakításoknak "ágyaztak meg".

Talán ez már a nagy kórházátalakításokat vetíti előre. Fotó: Depositphtoos
Talán ez már a nagy kórházátalakításokat vetíti előre. Fotó: Depositphtoos

A közbeszerzési értesítő szerint ugyanis részben felújítják az egészségügyi intézmények egyes részlegeit - hogy a szakmai céloknak megfelelő infrastrukturális környezetet biztosítsanak -, részben pedig új épületeket, épületrészeket alakítanak ki.

Az egyes egészségügyi intézményekben várhatóan bruttó 300-500 négyzetméteres alapterületeket érintenek majd az átalakítások, míg a magasépítési és/vagy felújítási munkák, melyekhez a műszaki ellenőrzési feladatok kapcsolódnak, bruttó 10 ezer négyzetmétert.

Az építési beruházásokra vonatkozó keretmegállapodás teljes keretösszege nettó 44 milliárd forint, míg a műszaki ellenőrzéseké 21 milliárd forint. Most 5,73 milliárdot hív le a kormány ezekre az uniós forrásból, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RRF) a 2014-2020-as, illetve a 2021-2027-es időszakára programozott keretéből.

A közbeszerzés összege pedig így oszlik meg:

 • Nyugat-Dunántúl: 735 millió
 • Dél- Dunántúl: 735 millió
 • Észak-Alföldi régió: 735 millió
 • Dél-Alföldi régió: 735 millió
 • Észak-Magyarországi régió: 735 millió
 • Közép-Dunántúli régió: 735 millió
 • Közép-Magyarországi régió: 1,32 milliárd

forint. 

Régiónként 13-16 cég is küldött pályázatot, tehát nagy volt az érdeklődés. Végül területenként 5-5 cég kapott megbízást (ezek között több olyan is van, amely minden régióban aláírhatta a szerződését). A nyertesek:

 • ECO-TEC Műszaki-Gazdasági Tanácsadó Kft.
 • Aquaconsult Mérnöki, Gazdasági Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
 • REVIVO Környezetvédelmi és Mélyépítéstervező Kft.
 • LONBERG Építőipari és Szolgáltató Kft.
 • 3E International Beruházás-szervező Kft.
 • Globalterv Kft.
 • KTG Aqua Kft.
 • Mecsek Menedzsment Kft.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!