<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Kórházszövetség konferenciáján Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár újabb brutális változásokról beszélt.  

"Véget vetnek a vattázásnak" – többek között ezekről is beszélt  Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Kórházszövetség konferenciáján - tudósít a Napi.hu.

Az államtitkár kiemelte:

radikális ápolási nap csökkentésre törekszenek a fekvőbetegellátásban.

Erre azért van szükség, mert az Eurostat adatai szerint 2017-ben az Európai Unió (EU) tagállamai között a fekvőbetegek átlagos kórházi tartózkodási ideje 9,8 nap volt, míg Hollandiában 4,5 nap, Bulgáriában 5,3 nap, Dániában 5,5 nap, Franciaországban 9,1 nap, Csehországban 9,6 nap volt.

Magyarország az egyik, ahol a legtöbbet töltenek el a kórházban a betegek. Fotó: Depositphotos
Magyarország az egyik, ahol a legtöbbet töltenek el a kórházban a betegek. Fotó: Depositphotos

A szakellátás finanszírozásának átalakításának kapcsán elmondta, egyelőre a fekvőbeteg-ellátással végeztek, most jön a járóbeteg-szakellátás átalakítása.

"Kódolóművészet van a szakellátásban" - Takács ezzel utalt arra, hogy úgynevezett vattázás zajlik és nem a valódi ellátási eseményt finanszírozza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Ez például azt jelenti, hogy egy megyei kórház egy-egy esethez 6-7 ellátást könyvelt rá egy betegre, míg egy kis szakrendelőben, például a Felső-Tisza vidéken, 19-22 beavatkozást rendeltek a betegekhez az ellátása során. Hozzátette: az lenne a cél, hogy valós értéken finanszírozzanak egy-egy beavatkozást.

Kórházi adósságok és közbeszerzések reformja

Arról is beszélt, hogy a 2023-as költségvetésben 4033 milliárd forintot tervez a kormány az E-alap kifizetésére. Tavaly év végén működési támogatásként 55 milliárd forintot fizettek ki a kórházaknak, vagyis ekkora konszolidációra volt szükség, mert az intézmények nem jöttek ki abból a büdzséből, ami számukra rendelkezésre állt.

2018 óta másfélszeresére nőtt az E-alap, mégis egy folyamatosan termelődő adóssággal nézünk szembe. A tartozásállománynak csak egy kisebeb része múlik a menedzsmenten - tette hozzá az államtitkár.

Kitért arra is, hogy a kórházi közbeszerzéseknél is van tennivaló. Felmerült egyes közbeszerzéseknél, hogy előre lepacsizott szerződésekről van szó. Az egészségügyben a jelenlegi 40 százalékról 15 százalék alá akarják csökkenteni az egy indulós közbeszerzések arányát – sorolta az államtitkár.

Az ágyszámokkal kapcsolatban hangsúlyozta, egy országos roadshow keretében járt már Szegeden és Debrecenben is, és megpróbálta elmagyarázni a képviselőknek, hogy az ágyszám önmagában nincs összefüggésben a betegellátás minőségével.

Az ágyak számának nincs köze a finanszírozáshoz, az lakosságarányos a magyar egészségügyben - hangsúlyozta az államtitkár.

Jelenleg hárommillió négyzetméternyi kórház van Magyarországon, ennek a 30 százaléka mindig üresen áll, itt változásra van szükség és át kell adni ágyakat a szociális szektornak.

Meg fogják vizsgálni azt is hogy hol van szükség aktív műtétes ágyakra, mert ha oda nem megy be egyetlen beteg sem, akkor is egy nap 2,8 millió forintba kerül a kórház számára.