<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Bajban van rengeteg gyógyszertár itthon. Az egyik szakszövetség sürgős állami intézkedéseket szeretne.

Az elmúlt két évben egyre több gyógyszertár zárt be, főleg a vidéki kistelepüléseken működő fiókgyógyszertárak tűnnek el. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke olyan intézkedéseket sürget, amelyek legalább megállítják a bezárási hullámot - írta az infostart.hu.

Zlinszky János, a szövetség vezetője szerint a gyógyszertárak megszűnése amiatt gyorsult fel, mert speciális, degresszív árrésszabályozás van a gyógyszer-kiskereskedelem. Tehát minél drágább egy gyógyszer, annál alacsonyabb árrés van rajta.

Szerinte a gyógyszertárak forgalmának döntő többsége támogatott gyógyszerekből áll. Az ezen realizált árrés 12 év alatt mindösszesen 6 százalékkal emelkedett.

Ez az időtáv alatt az infláció nagyjából 50 százalék volt, ráadásul az elmúlt egy-két évben hatalmas ugrás volt a gyógyszertári bérezésben is, hiszen nagy a szakemberhiány, és egyre magasabb bérrel tudnak a patikák gyógyszerészt, asszisztens találni.Ma Magyarországon 670 ezer ember él olyan településen, ahol nincs közforgalmú fiók- vagy kézi gyógyszertár.