<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Sorra zárnak be a patikák, Magyarországon jelenleg 670 ezer ember jut hozzá korlátozottan gyógyszerhez, a vényköteles gyógyszerek forgalma csökkent. A hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) megkongatta a vészharangot.

Folyamatosan csökkent a gyógyszertárak száma az elmúlt tizenkét évben, jelenleg 168 gyógyszertárral van kevesebb mint 2010-ben, ami 7 százalékos csökkenést jelent – hangzott el a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) sajtótájékoztatóján. Bár időközben új patikák is nyitottak, kétszáznál is több gyógyszertárra került lakat – jelenleg 2280 gyógyszertár működik Magyarországon. A bezárások főleg kisebb településeken történtek, míg az újonnan nyíló gyógyszertárak jellemzően a nagyobb városokban létesültek – azaz a kistelepüléseken romlott a gyógyszerellátás biztonsága – mutatott rá Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.

Zárnak be a gyógyszertárak. Fotó: Depositphotos
Zárnak be a gyógyszertárak. Fotó: Depositphotos

A legnagyobb problémát a fiókgyógyszertárak számának drasztikus csökkenése jelenti: 60 fiókpatika szűnt meg az elmúlt 10 évben, csak tavaly 17-tel csökkent a számuk, míg az idei év alig több mint két hónapja alatt már hat patika zárta be ajtóit.

Mivel a fiókgyógyszertárak jellemzően kistelepüléseken működnek, elmondható, hogy az itt élők gyógyszerhez jutásának lehetőségei jelentősen szűkültek az elmúlt években. A HGYSZ számításai szerint a probléma közel 670 ezer magyar embert érint, akik korlátozottan jutnak gyógyszerhez - tudósít az Index az elhangzottakról.

Az energiaárak emelkedése miatt jelentős többlet terhet ró a gyógyszertárakra. Tavaly óta az átlagos forgalommal rendelkező gyógyszertárak energiaköltsége havi szinten 200-300 ezer forinttal nőtt. 

A HGYSZ többek között a gyógyszertárak számának további csökkenésére, a vásárlószám stagnálására, az eladott dobozszám csökkenésére, valamint a támogatott termékek további drágulására számít idén.