2p

Tavaly december végén 24 kórházigazgatót váltott le Pintér Sándor belügyminiszter. Egy friss rendeletmódosításból kiderülhet, mi lehetett az oka.

Sokan azóta is találgatják, milyen indokok alapján váltott le 2023 december elején Pintér Sándor 24 kórházigazgatót. Bár három vezetőnél a nyugdíjbavonulás volt az indok, a többieknél mindössze a történelmi méretű kórházi adósságokra lehet következtetni.

Ugyanakkor a decembert megelőző, tartozással rendelkező egészségügyi intézmények listájából az derül ki, hogy nem a legnagyobb adóssággal rendelkező kórházak vezetőitől vált meg.

Ezért érdekes a belügyminiszter év eleji rendeletmódosításai közül az, amelyből talán következtetni lehet arra, mi állhat a hirtelen leváltások mögött. 

Modern végzettségű kórházvezetőket szeretne? Fotó: MTI
Modern végzettségű kórházvezetőket szeretne? Fotó: MTI

Épp egy hete Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Népszavának így nyilatkozott a példatlan esetről:

„Hiába váltanak le kórházigazgatókat, ettől nem javul a helyzet, ha kevés a pénz.”

Azt is mondta, hogy:

„A leváltások az állami kórházak negyedét érintik, és az új főigazgatók kinevezése hosszú hónapokig, akár fél évig is elhúzódhat, ami a rendszer ütőképességét rontja..... Voltak olyanok is a decemberben leváltottak között, akiket nem a koruk, hanem valami más, számunkra ismeretlen okból váltottak le".

Az Egészségügyi Közlöny idei első számának friss rendeletmódosítását olvasva azonban arra lehet következtetni, hogy Pintér Sándor attól várja az adósságok elleni érdemi harc sikerét, hogy megfelelő képzettségű szakembereket fog kinevezni a kórházak élére.

Ezentúl ugyanis "egészségügyi közszolgáltatást nyújtó gyógyintézet vezetésével olyan személy bízható meg, aki mesterképzési szakon szerzett egészségügyi menedzser szakképesítéssel vagy egészségügyi (szak)menedzseri képesítéssel vagy egészségügyi menedzsment szakirányú továbbképzési szakon szerzett képesítéssel rendelkezik".

Ebből az derül ki, hogy Pintér Sándor nem volt elégedett a kórházigazgatók végzettségével, többségük ugyanis nem rendelkezett ezekkel a képesítéssel, minden bizonnyal „csupán” szakorvosi diplomával.

A rendeletmódosítás azonnal hatályba is lépett. A gyorsaságot indokolatja, hogy a kórházigazgatók helyére jelenleg az orvosigazgatók kerültek, akik határozatlan ideig kell, hogy ellássák a vezetői pluszfeladatokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!