<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) felhívja Magyarország Kormányának figyelmét arra, hogy a kormányzati "kifizetési stop" és a kórházi adósságok tavalyi évet meghaladó mértékű növekedése már most is a betegellátást veszélyezteti.

Az OSZ tagvállalataitól származó információk szerint, az egészségügyi intézmények jelentős része a kormányzati "kifizetési stop" miatt teljesen leállította az orvostechnikai és informatikai beszállítók felé fennálló kötelezettségei kifizetését.

Az Orvostechnikai Szövetség ahogy minden évben, most is arra kéri a kormányt, időben rendezze az egészségügyi intézmények lejárt tartozásait. Fotó: Depositphotos
Az Orvostechnikai Szövetség ahogy minden évben, most is arra kéri a kormányt, időben rendezze az egészségügyi intézmények lejárt tartozásait. Fotó: Depositphotos


A Magyar Államkincstár által közzétett adatok alapján, a kórházak lejárt adósságának idei évi átlagos havi növekedése a tavalyinál 60 százalékkal magasabb, összege (szeptember végén, egyetemek nélkül: 38,4 milliárd forint) pedig jelentősen meghaladja a tavaly év végi, adósságrendezés előtti értéket (egyetemek nélkül: 30,2 milliárd forint).

Nyilvános forrásból származó információkból az is tudható, hogy az energiaárak drasztikus emelkedésének negatív hatása csak ezt követően fog megjelenni az intézmények gazdálkodásában.

Az OSZ azt kéri a kormánytól, hogy a betegellátás stabilitásának megőrzése érdekében mihamarabb tűzze napirendre az egészségügyi intézmények lejárt adósságainak rendezését, és ehhez biztosítsa a szükséges forrásokat.