4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A szeptember 30-i adatok szerint 38,4 milliárd forint a kórházak adóssága, ami azt jelenti, hogy 2,6 milliárd forinttal növekedtek egy hónap alatt.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2022. szeptember 30-án 78,4 milliárd forint volt, ebből az egészségügyi intézményeké (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket) 38,4 milliárd forint. Ebből az állammal szemben fennálló tartozás 0,6 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás pedig 37,8 milliárd, amelyből 0,9 milliárd forint államháztartáson belülre irányul.

A balatonfüredi Szívkórháznak van az egyik legkisebb adóssága. Fotó: szivkorhaz.hu
A balatonfüredi Szívkórháznak van az egyik legkisebb adóssága. Fotó: szivkorhaz.hu

A szeptemberi kórházi adósságok szinte feleannyival emelkedtek, mint augusztusban, most mégis nagyobb ez az összeg, mint egy évvel ezelőtt.

2021-ben, az év ugyanezen időszakában ugyanis ennél jelentősen kevesebb, 30,3 milliárd forint volt a kórházi adósságok összege. Igaz, hogy tavaly épp ebben az időszakban írtak jóvá 9 milliárd forintot, mert a kórházak egy összegben megkapták az év első négy hónapja után a Covid-ellátás költségeit.

Ugyanakkor a közel 40 milliárdos hátralék azt jelzi, hogy igaza lehet majd az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának, Rásky Lászlónak, aki szerint az év végére a kórházak adóssága elérheti majd az 50 milliárd forintot is. 

Október közepére ígérték, hogy a kormány elé kerül a Belügyminisztériumban elkészített, az egészségügy átalakítását célzó tervezet, ami a Népszava birtokába jutott információkból tudható. A javaslatcsomagban több olyan átalakítási programpont is van, amely a kórházi adósságokra is hatással lehet. Például:

 • az alapellátás kivételével a szabad orvosválasztás megszűnne az állami fenntartású intézményekben. Valamennyi beteget az adott időre éppen beosztott orvos láthatja el, helyette másik orvos nem igényelhető,
 • jelenleg is zajlik az érintett 136 szolgáltató „feltérképezése”, amelynek pontosabb ütemtervéről januárig kellene egy újabb előterjesztésnek elkészülnie, ezt követően 2023. júliusától az intézmények a megyei központi kórházak telephelyeként működhetnének. Az átfogó felmérésre az előterjesztésben 620 millió forintot kér a BM.
 • a jövőben egy megyében egy irányító, önálló jogi személyiséggel rendelkező egészségügyi intézmény működne, a városi kórházak a megyei irányító intézmények telephelyeiként, társkórházként működhetnének,
 • a vidéki klinikai központokat érintő megyék (Hajdú-Bihar megye, Baranya megye, valamint Csongrád-Csanád megye), továbbá a főváros és Pest megye ellátása specifikus. Azaz valószínűleg ezeken a területeken más szabályok érvényesülnének.
 • csökkentenék a várólistákat.

Ebben az évben a következőképpen alakultak a kórházi adósságok:

Legnagyobb adósok szeptemberben:

 1. Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő: 3,461 milliárd forint
 2. Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet: 2,522 milliárd forint
 3. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet: 1,917 milliárd forint
 4. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet: 1,764 milliárd forint
 5. Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet: 1,589 milliárd forint

Legjobb adósok szeptemberben:

 1. Állami Szívkórház – Balatonfüred, Almási Balogh Pál Kórház, Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő: 1 millió forint
 2. Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház, Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza: 5 millió forint
 3. Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet: 7 millió forint
 4. Parádfürdői Állami Kórház: 8 millió forint
 5. Békés Megyei Központi Kórház: 15 millió forint

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!