2p

A Magyar Orvosi Kamara már augusztusban jelezte a problémát, eredménytelenül.

A szervezet Facebook-oldalán tette közzé a következő posztot:

A Jenei Zoltánnak írt levélben a MOK egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy a Kamarához érkező jelzések szerint a központi egészségügyi intézmények az irányításuk alá tartozó városi kórházakba 44 napnál hosszabb időre, írásbeli utasítás és a munka törvénykönyvének vonatkozó paragrafusainak alkalmazása nélkül delegálnak, irányítanak át orvosokat.

Az érintett orvosokat így az eredeti munkavégzési helytől eltérő egészségügyi intézményekbe, más városokba küldik, ahol egyebek mellett osztályos orvosi és ügyeleti feladatokat is ellátnak. A MOK szerint ezzel nem valósul meg a gyakorlatban az a jogértelmezés, amelyet Takács Péter államtitkár korábban megerősített, miszerint az egészségügy szolgálati jogviszonyról szóló törvényben meghatározott kirendelési szabályokhoz hasonlóan kell eljárni például az egyetemi központok orvosainak a városi kórházban történő más munkakörben vagy más településen történő foglalkoztatása esetében is.

A MOK végül hozzátette, augusztus 30-án kelt levelükben már jelezték a problémát az államtitkárnak is, de mint írják, „úgy tűnik azonban, hogy a helyzetben változás nem következett be, az intézményekben tovább folyik a fent említett gyakorlat.”

Ezért most az országos kórház-főigazgatótól kértek segítséget, többek között azt, hogy az irányítása alá tartozó intézményekben hívja fel a figyelmet a jogalkotói és kormányzati szándék szerinti jogalkalmazásra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!