<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az októberi adatok szerint a kórházi adósságok 46,7 milliárd forintra rúgtak, ami azt jelenti, hogy 8,3 milliárddal nőttek szeptember óta, amikor 38,4 milliárdot tettek ki ezek a tartozások.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2022. október 31-én 120,5 milliárd forint. Ebből a tartozásállományból 46,7 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket).

A Parádfürdői Állami Kórháznak októberben csak 3 millió forintos tartozása volt. Fotó: Facebook
A Parádfürdői Állami Kórháznak októberben csak 3 millió forintos tartozása volt. Fotó: Facebook

Ebből az állammal szemben fennálló tartozás 0,6 milliárd, a szállítókkal, a szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás pedig 46,1 milliárd, amelyből 1,2 milliárd forint államháztartáson belülre irányul.

Ma már viszont egy sajtó kizárásával zajlott konferencián elhangzottak szerint azt is tudjuk, hogy a korábbi évekkel szemben a kórházaknak nem a teljes adósságállományt fogják kifizetni év végén, hanem csak a háromnegyedét.

Takács Péter egészségügyi államtitkár jelentette be, hogy idén kisebb kompenzációra számíthatnak a kórházak, mint az elmúlt években. Ugyanis 2020-ban az adósságok 80, míg 2021-ben az adósságok 90 százalékát rendezték konszolidációval. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának kérdésére válaszolva az államtitkár azt mondta: becsléseik szerint 2022 végére 60 milliárd forintot is elérheti a kórházak adóssága.

Mint az a konferencián elhangzott, az adósságrendezésről már egyeztetnek a Pénzügyminisztériummal. Központi költségvetési forrásból körülbelül 30 milliárdot tudnak biztosítani a tartozásokra, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) kasszájában is van némi maradvány, valamint az Országos Kórházi Főigazgató saját hatáskörben is át tud csoportosítani némi pénzt a célra.

„Nagyjából az adósságok háromnegyedét, azaz 42-45 milliárdot tud majd az állam a kórházi tartozásokból törleszteni” – mondta a konszolidáció mértékéről az államtitkár.

Legnagyobb adósok októberben:

  1. Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő: 3,810 milliárd forint
  2. Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet: 2,800 milliárd forint
  3. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet: 1,972 milliárd forint
  4. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet: 1,950 milliárd forint
  5. Szent Borbála Kórház: 1,695

Legjobb adósok októberben:

  1. Mátrai Gyógyintézet, Parádfürdői Állami Kórház: 3 millió forint
  2. Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő: 4 millió forint
  3. Almási Balogh Pál Kórház: 5 millió forint
  4. Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet: 11 millió forint
  5. Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza, Állami Szívkórház, Balatonfüred: 12 millió forint