3p

Az októberi adatok szerint a kórházi adósságok 46,7 milliárd forintra rúgtak, ami azt jelenti, hogy 8,3 milliárddal nőttek szeptember óta, amikor 38,4 milliárdot tettek ki ezek a tartozások.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2022. október 31-én 120,5 milliárd forint. Ebből a tartozásállományból 46,7 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket).

A Parádfürdői Állami Kórháznak októberben csak 3 millió forintos tartozása volt. Fotó: Facebook
A Parádfürdői Állami Kórháznak októberben csak 3 millió forintos tartozása volt. Fotó: Facebook

Ebből az állammal szemben fennálló tartozás 0,6 milliárd, a szállítókkal, a szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás pedig 46,1 milliárd, amelyből 1,2 milliárd forint államháztartáson belülre irányul.

Ma már viszont egy sajtó kizárásával zajlott konferencián elhangzottak szerint azt is tudjuk, hogy a korábbi évekkel szemben a kórházaknak nem a teljes adósságállományt fogják kifizetni év végén, hanem csak a háromnegyedét.

Takács Péter egészségügyi államtitkár jelentette be, hogy idén kisebb kompenzációra számíthatnak a kórházak, mint az elmúlt években. Ugyanis 2020-ban az adósságok 80, míg 2021-ben az adósságok 90 százalékát rendezték konszolidációval. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának kérdésére válaszolva az államtitkár azt mondta: becsléseik szerint 2022 végére 60 milliárd forintot is elérheti a kórházak adóssága.

Mint az a konferencián elhangzott, az adósságrendezésről már egyeztetnek a Pénzügyminisztériummal. Központi költségvetési forrásból körülbelül 30 milliárdot tudnak biztosítani a tartozásokra, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) kasszájában is van némi maradvány, valamint az Országos Kórházi Főigazgató saját hatáskörben is át tud csoportosítani némi pénzt a célra.

„Nagyjából az adósságok háromnegyedét, azaz 42-45 milliárdot tud majd az állam a kórházi tartozásokból törleszteni” – mondta a konszolidáció mértékéről az államtitkár.

Legnagyobb adósok októberben:

  1. Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő: 3,810 milliárd forint
  2. Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet: 2,800 milliárd forint
  3. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet: 1,972 milliárd forint
  4. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet: 1,950 milliárd forint
  5. Szent Borbála Kórház: 1,695

Legjobb adósok októberben:

  1. Mátrai Gyógyintézet, Parádfürdői Állami Kórház: 3 millió forint
  2. Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő: 4 millió forint
  3. Almási Balogh Pál Kórház: 5 millió forint
  4. Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet: 11 millió forint
  5. Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza, Állami Szívkórház, Balatonfüred: 12 millió forint

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!