2p

Egy sajtó kizárásával zajlott konferencián elhangzott, hogy a kórházaknak nem a teljes adósságállományt fogják kifizetni. 

A kórházi adósságok háromnegyedét konszolidálhatja az év végéig a kormányzat – erről ír a Népszava. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a csütörtöki Medicina konferencián jelentette ezt ki, amelyet zárt ajtók mögött, a sajtó kizárásával tartottak.

Idén kisebb összeggel konszolidálják a kórházi adósságokat. Fotó: Depositphotos
Idén kisebb összeggel konszolidálják a kórházi adósságokat. Fotó: Depositphotos

Az államtitkár bejelentése alapján az idén kisebb kompenzációra számíthatnak a kórházak, mint az elmúlt években. Ugyanis 2021-ben az adósságok 90, 2020-ban pedig 80 százalékát rendezték.

A lap úgy tudja, hogy az egészségügyi államtitkár Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának kérdésére válaszolva azt mondta: becsléseik szerint 2022 végére 60 milliárd forintot is elérheti a kórházak adóssága.

Mint az a konferencián elhangzott, az adóssárendezésről már egyeztetnek a Pénzügyminisztériummal. Központi költségvetési forrásból körülbelül 30 milliárdot tudnak biztosítani a tartozásokra. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) kasszájában is van némi maradvány, valamint az Országos Kórházi Főigazgató saját hatáskörben is át tud csoportosítani némi pénzt a célra.

„Nagyjából az adósságok háromnegyedét, azaz 42-45 milliárdot tud majd az állam a kórházi adósságokból törleszteni" – mondta a konszolidáció mértékéről az államtitkár.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!