<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egy sajtó kizárásával zajlott konferencián elhangzott, hogy a kórházaknak nem a teljes adósságállományt fogják kifizetni. 

A kórházi adósságok háromnegyedét konszolidálhatja az év végéig a kormányzat – erről ír a Népszava. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a csütörtöki Medicina konferencián jelentette ezt ki, amelyet zárt ajtók mögött, a sajtó kizárásával tartottak.

Idén kisebb összeggel konszolidálják a kórházi adósságokat. Fotó: DepositphotosIdén kisebb összeggel konszolidálják a kórházi adósságokat. Fotó: Depositphotos

Az államtitkár bejelentése alapján az idén kisebb kompenzációra számíthatnak a kórházak, mint az elmúlt években. Ugyanis 2021-ben az adósságok 90, 2020-ban pedig 80 százalékát rendezték.

A lap úgy tudja, hogy az egészségügyi államtitkár Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának kérdésére válaszolva azt mondta: becsléseik szerint 2022 végére 60 milliárd forintot is elérheti a kórházak adóssága.

Mint az a konferencián elhangzott, az adóssárendezésről már egyeztetnek a Pénzügyminisztériummal. Központi költségvetési forrásból körülbelül 30 milliárdot tudnak biztosítani a tartozásokra. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) kasszájában is van némi maradvány, valamint az Országos Kórházi Főigazgató saját hatáskörben is át tud csoportosítani némi pénzt a célra.

„Nagyjából az adósságok háromnegyedét, azaz 42-45 milliárdot tud majd az állam a kórházi adósságokból törleszteni" – mondta a konszolidáció mértékéről az államtitkár.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.