<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Elmaradt a társadalmi egyeztetés, ugyanis a kormány egy nap alatt nyomná át a parlamenten a módosítást.

Az Európai Bizottsághoz intéz kérdéseket Ujhelyi István EP-képviselő azt követően, hogy a kormány Magyar Orvosi Kamara (MOK) feladatait érintő és hatáskörét csorbító, hétfőn benyújtott módosító indítványát a kormánypárti képviselők kivételes eljárásban már a keddi ülésnapon el akarják fogadni. A szocialista politikus Facebook-bejegyzésében úgy véli, ezzel a kormányzat megszegi azt a törvényben is rögzített vállalását, hogy

„az adott jogszabályt társadalmi egyeztetést követően fogadja el”.

A kormányzat és a MOK között régóta húzódik a feszültség, a Fidesz-közeli sajtó a szombati Kormányinfón a testület egyik fegyelmi eljárásáról érdeklődött Gulyás Gergely miniszternél. A kamara erre reagálva közölte: csupán egyetlen, fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal házaló háziorvossal szemben indítottak eljárást.

A kormány válaszul hétfőn benyújtotta a MOK-ot húsbavágóan érintő törvénymódosító indítványát úgy, hogy annak kivételes eljárásban történő tárgyalását Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kérte, az Országgyűlés pedig hétfőn délután ehhez 129 igen és 52 nem szavazattal hozzá is járult.

A Ház kedden délelőtt 9 órakor kezdte az ülésnapot, a szavazásokra, így a MOK-ot érintő törvény zárószavazására is a körülbelül délután 3 órakor kezdődő voskolások keretében kerül sor. Amennyiben az egyszerű többséget igénylő indítvány a parlament megszavazza, az már szerdán hatályba is lép.