5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A magán meddőségi klinikák államosítását követően számtalan kérdés maradt a szakma képviselőiben. Ennek most Dr. Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász, a Kaáli Intézetek alapítója és egykori vezetője kemény hangú, nyílt levélben hangot is adott. 

Dr. Kaáli Nagy Géza, az elsőként államosított Kaáli Intézetek alapítója és egykori vezetője szokatlanul kemény és kritikus hangvételű nyílt levélben fordult Dr. Vesztergom Dórához, a Humánreprodukciós Igazgatóság vezetőjéhez. Miután lapunk rendszeresen foglalkozik a hazai meddőségi helyzettel - például azzal, hogy a Budai Meddőségi Centrumban jelenleg is szünetel a petesejt leszívás és friss embrió beültetés -, az MTI-nek eljuttatott levelet, amelyben a professzor a meg nem született babák érdekében szólal fel, teljes terjedelmében közöljük:

Tisztelt Igazgató Asszony, Kedves Dóra!

Szülessen meg minden kívánt gyermek! Ezt a nemes és hangzatos küldetést a honlapodon olvastam. Közben olyan történelmi mélypontra zuhant hazánk demográfiai statisztikája, hogy napjainkban valóban minden egyes gyermek megszületése rendkívüli jelentőséggel bír. Ezért kereslek fel ismét nyílt levélben, mint a kormány "Főlombikosát".

Az Inforádióban 2024. február 3.-án az alábbi nyilatkozatot tetted közzé: "Magyarországon évente 1.800-2.000 baba születik lombikprogram segítségével, ami nagyjából a születések számának két százaléka. A meddőségi szektor fejlesztésével azt szeretnék elérni, hogy az asszisztált reprodukciós kezelésekből származó gyermekek száma évi 4500-ra emelkedjen."

Dr. Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász a meg nem született babák érdekében írt nyílt levelet
Dr. Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász a meg nem született babák érdekében írt nyílt levelet
Fotó: ATV

Majd így folytatja levelét:

"A születésszám növelésére korábban jómagam is tettem hasonló javaslatot a Miniszterelnök úrnak (2017. május 22.): "Azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok Önhöz, hogy töröljék el a gyermekek ezreinek megszületését akadályozó teljesítmény volumenkorlátot a lombikbébi-kezelések tekintetében. Egy ilyen döntés eredményeként az OEP elemzése szerint a lombikbébi-módszerrel született gyermekek száma az évenkénti 2.000-ről 3 500-ra emelkedne. Ha a javasolt intézkedések már akkor bevezetésre kerültek volna, ma hazánkban 10 000 gyermekkel több élne."

Tehát ez a kérdés már 2017-ben is aktuális volt, ma pedig  nem csak aktuális, hanem megvalósítása a Te felelősséged - állítja Dr. Kaáli Nagy Géza.

A lombikbébi-kezelések teljes körű finanszírozása a magánintézetek állami tulajdonba vétele után 2019 decemberében kezdődött. A meddőségi szakma nagy tekintélye ezek után kijelenti:

"Nem igazán értem, hogy a korlátlan, bőkezű finanszírozás mellett, négy és fél év alatt, miért nem dupláztátok meg a kezelések és a megszületett gyermekek számát. Azt sem értem, hogy mit fed ez a rejtélyes "meddőségi szektor fejlesztése" kifejezés, ami szerinted megduplázná a szülésszámot. A kért feltételeket a kormány teljesítette, a lombikbébi-kezelések mégsem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ott vagyunk, ahol az állami monopolhelyzet előtt voltunk, csak most a "meddőségi szektor fejlesztés" a magyarázat arra, hogy miért nem született meg több ezer vágyott gyermek, szöges ellentétben a  kormány nemzetstratégiai elvárásaival."Ezek után Kaáli doktor a korábbi munkatársi kapcsolatukra és három évtizedes tapasztalatára hivatkozva összefoglalja, hogy őn mit ért hatékony "meddőségi szektor fejlesztés" alatt:

"Már a magánintézetek állami tulajdonba vételekor legalább 4-5 új nagykapacitású intézetet kellett volna létrehozni. A meglévő centrumokban is azonnali kapacitásbővítésre lett volna szükség, mind a személyi állomány mind a műszerezettség tekintetében. Nagyon fontos lett volna az utánpótlás nevelés. Lehet, hogy ezek a lépések számodra elavultnak tűnnek, de határozottan kijelenthető, hogy a volt intézeteim a Dévai és a Forgács Intézettel együtt - nagyszabású kapacitásbővítés nélkül - nem lesznek képesek megduplázni a betegforgalmukat és a megszületett gyermekek számát.

A szülész-nőgyógyász szerint a mellékelt betegpanaszok is érzékeltetik, hogy az állami intézetek túlzsúfoltsága miatt már most sem születik meg minden vágyott lombikbébi. A páciensek reakciói a következők:

  • "Goromba recepciósok"
  • "Időpont nincs, osztrák rendszámú Ferrari van. Nagykép is van"
  • "Személyes megkeresésre sincs időpont. 2 év után megkérdeztem recepción kit kell lefizetni vagy megölni időpontért. Kék halál.... lefagytak. Átmentem Pozsonyba... Iscare... 4 nap múlva az első telefon után volt időpont!!!"
  • "Lehetetlen fölhívni őket! Hónapok alatt kétszer sikerült, akkor azt mondták, már nincs időpont 8 óa 1 perckor! Ma végre fölvették 8-kor, de azt mondták, hívjam később mert nincs bent a kolléganő, aki időpontot ad és letette! 168-szor hívtam őket csak ma!!! A hónapok alatt több ezerszer! Kiábrándító! Ezért fizetem a TB-t!"

Dr. Kaáli Nagy Géza ezt írja levele végén:

"Kedves Dóra! Minél későbbre halasztjátok a széleskörű kapacitásbővítést, annál több meg nem született gyermekkel kell számolni. Ez annak idején számomra lelkiismereti és Hippokratészi Eskü kérdése is volt."

Kollegális üdvözlettel: Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!