4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csak a bizonytalanság nő a kormányinfós bejelentések után. A városokban gyors csok-szerződések lehetnek, hogy még kihasználják, hogy egyáltalán van.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nem tette könnyebbé azok dolgát, akik lakásvásárláson vagy felújításon gondolkodnak. Egy-két konkrétumot jelentett be, de homályban hagyta, hogy mik lesznek az érdemi újítások, amik nagyobb tömegeket fognak lakásvásárlásra sarkallni. Márpedig sürgősen lépni kellene, mert a lakáspiac gyakorlatilag befagyott, mindenki kivár a túl magas kamatok és kivitelezési költségek miatt továbbá azért is, mert az állami támogatások elinflálódtak a drágulás következtében. 

A miniszter azonban azt mondta, hogy nem fognak semmit sem elsietni, a szaktárcának lesz elég ideje kidolgozni a részleteket. Kérdés: honnan/ minek a rovására teremtenek elő bármekkora új támogatási pénzt a már most is ezer sebből vérző költségvetésben és főleg miként bünteti a piac a fokozódó bizonytalanságot. Sokat mondó, hogy a miniszter megint nem tett említést arról, hogy egy komplex lakáspolitikai lépés-rendszerről van-e szó, amibe például beletartozna a bérlakásépítés ösztönzése vagy a lakásbérletetek valamiféle támogatása akár az ezt nyújtó cégeknek adott adókedvezménnyel. Boritékolható, hogy lesznek előrehozott vásárlások, hogy kihasználják a normál csok-ot, amíg van, de ez csak rövid távon lasítja az áresést az enyhe kereslet-emelkedés miatt.

Szigorúbb lesz a Babaváró és csak kicsit emelkedik a maximális hitelösszeg. Fotó: pixabay
Szigorúbb lesz a Babaváró és csak kicsit emelkedik a maximális hitelösszeg. Fotó: pixabay

A korábban népszerű, szabad felhasználású Babaváró hitel maximális összegét ugyan 10-ről 11 millió forintra emeltik, de ez szinte semmi a bevezetés óta tapasztalható inflációhoz képest. Ráadásul szigorításokat is bejelentett a miniszter. Manapság sok olyan,házasságban élő és gyermekvállaló nő van, aki kitolja ezt 30 éves kora utánra, ám ők 2024-től már nem jogosultak erre a bejelentés szerint. Nem tudni, meddig tart az átmeneti időszak, amire a miniszter utalást tett, amikor arról beszélt, hogy később a 30-40 év közötti nők is felvehetik majd ezt a hitelfajtát, persze csak akkor, ha van terhességi igazolásuk.

Érdemleges lenne a lakásvásárlás vagy kisebb mértékben a felújítások szempontjából, hogy mit talál ki a kormány az általa csak városi csok-nak nevezett vissza nem térítendő támogatás helyébe. Most ugyanis csak az derült ki, hogy ezt megszünteti, kivéve ha a település ötezer főnél kisebb. 

A jelenleg legfeljebb 10 millió forintra rúgó „normál” csok-ot gyakorlatilag felfalta az infláció, egy átlagos falunál nagyobb településen legalább 30 millió forintra kellene felemelni, hogy értelmezhető méretű 55-60 négyzetméteres lakást vehessen belőle egy fiatal pár. Új otthonok esetében ez is kevés lenne, még úgy is, hogy mellé csok-hitelt és Babavárót is felvesz egy pár. A hitelfelvételi határok szigorítása eleve megakadályozza a túlzott eladósodottságot, így sok párnál egyik-másik hitelfajta nem is jöhet számításba.

A kormány szavazóbázisának számító falusi rétegeknek viszont némi gyógyír, hogy 10-ről 15 millió forintra növelik a maximálisan igényelhető ingyen pénzt, de ehhez továbbra is három gyermeket kell bevállalni. Ez azonban területileg és a minőséget/állapotot tekintve is nagyon nagy kompromisszumot követel azoktól, akik erre vállalkoznak. Egy nem túl jó megközelíthetőségű faluban, lerobbant ház megvételéhez és egyidejű felújításához (a kettő együtt feltétel) esetleg elég, de minőségi otthon megvásárlásához kevés. 

A Falusi csok indulása óta mintegy 40 ezer, kis településen élő család élt vele, több mint 215 milliárd forint értékben igényelték. A felvevők körét úgy akarja növelni a kormány, hogy most kicsit több vissza nem térítendő támogatást ad. Szabályai változatlanok maradnak, használt lakás vagy ház, tanya vagy birtokközpont vásárlására és ezek egyidejű korszerűsítésére és bővítésére igényelhető. Ezentúl felvehető meglévő lakás korszerűsítésére és bővítésére is. 

Nem világos azonban, hogy mi lesz azokkal, akik az utóbbi csoportba tartoznak. Eddig ők legfeljebb 5 millió forintot kaphattak, ami már most is édeskevés, itt is kell legalább három gyermek. Segít ugyanakkor, hogy további kamattámogatott hitel is igényelhető, mind vásárlásra, mind korszerűsítésre, elképzelhető, hogy itt nagyobb lesz a keretösszeg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!