<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A nyártól változhatnak a fiatalok és többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek, a kamattámogatásnak, az új építésű és a használt lakások vásárálásának feltételei is.

A 24.hu szúrta ki, hogy a Miniszterelnökség társadalmi vitára bocsátott egy olyan tervezetet, amely számos ponton módosítaná a lakáscélú állami támogatásokról szóló jelenleg hatályos kormányrendeleteket. Ez alapján változnának

  • a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról,
  • az otthonteremtési kamattámogatásról,
  • az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról,
  • a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről

szóló rendeletek is. A kormány összefoglalója szerint

"a módosítások a jogalkalmazást segítenék, a támogatott személyek adminisztrációs terheit csökkentenék. Egyebek mellett megszüntetnék azt a kizáró okot, ami eddig nem tette lehetővé, hogy a családi vállalkozások székhelyét utólag jelentsék be. A jövőben a támogatási jogviszonyt követően létrejött cégek, egyéni vállalkozások székhelyét bejelenthetnék a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett ingatlanba"

- írja a 24.hu.

Megszűnne e mellett a támogatott személy lakcímbejelentési kötelezettsége is, illetve meghosszabbítanák a falusi CSOK esetében a korszerűsítési munkálatok elvégzésének határidejét, valamint pontosítanák a gyermekelhelyezésre és a lakóhely létesítésére vonatkozó rendelkezéseket is.

A tervek szerint az új szabályok július 1-jétől lépnének hatályba, a tervezet véleményézésére viszont már csak egy hét áll rendelkezésre. A módosításoknak a Miniszterelnökség szerint nem lesz hatása a költségvetésre.