3p

Az energiahatékonyság az elmúlt időszakban nagyon felértékelődött a lakáspiacon.

A lakóingatlanok piacán a tavalyi energiakrízis és drágulás miatt még fontosabbá váltak a fenntartási költségek a vevők számára, ami az idei fűtési szezonban még hangsúlyosabb lehet. A jelenség jól látszik az eladó szigetelt és szigetelés nélküli lakóingatlanok átlagos négyzetméterára közötti különbségekből is - áll az ingatlan.com friss elemzésében, amely a most induló fűtési szezon apropóján azt is megnézte, hogy a különböző fűtési típusokhoz milyen négyzetméterárak tartoznak. 

Árulkodó országos adatok. Fotó: Depositphotos
Árulkodó országos adatok. Fotó: Depositphotos

“Egy-egy ház vagy lakás szigetelése nagyon jelentősen csökkentheti a fűtési kiadásokat, de ennek ellenére még jelentős a szigeteletlen lakóingatlanok aránya országszerte. Nem csupán a rezsiköltség leszorítása miatt éri meg egyre jobban leszigetelni a lakóingatlanokat, hanem azért, mert a beruházás miatt az ingatlan is értékesebb lesz. A szigetelt és korszerű fűtési rendszerrel rendelkező ingatlanok többletértéke még tovább erősödhet az idei fűtési szezonban.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember hozzátette, hogy az ingatlanok energiahatékonyságának javítása még inkább megtérülő beruházás lehet a most kibontakozó közel-keleti feszültségek fényében, ami akár a világpiaci energiaárakra is hatással lehet.

Jelentős eltérések 

A különbségeket az ingatlan.com adatai is tükrözik. A budapesti eladó házak - iker-, sor- és családi házak- esetében a szigeteltek átlagos négyzetméterára 880 ezer forint, ami 26 százalékkal haladja meg a szigeteletlen ingatlanokra jellemző összeget. A fővárosi lakásoknál pedig 17 százalékos többletet jelent a szigetelés, hiszen utóbbiak átlagos négyzetméterára 1,01 millió forint, szemben a nem szigetelt lakások 870 ezer forintos árával. 

A vármegyeszékhelyeken is jelentősek az eltérések. Győrben például a szigetelt házak átlagos négyzetméterára 797 ezer forint, ami bő 60 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküiekét. A győri lakásoknál 21 százalékos a differencia, így a szigeteléssel rendelkező lakásoknál 810 ezer forint a négyzetméterár. Debrecenben, Szegeden, Pécsen, Miskolcon és Kecskeméten például a szigetelt házaknál 483-99 ezer forint, a lakások 478-876 ezer forint az átlagos négyzetméterár, ez várostól függően 6-60 százalékos többletet jelent.

Balogh László azt is elmondta: “A fűtési típusok alapján szintén jelentősen az értékkülönbségek, amit az is indokol, hogy az energetikailag leghatékonyabb fűtési rendszerű ingatlanok minősége eleve magasabb. Ez szintén. A legkorszerűbb fűtési megoldások közé sorolt hőszivattyús, mennyezeti vagy falfűtéses lakóingatlanoknál akár 20-50 százalékos lehet az ártöbblet. Fontos látni, hogy a korszerűbb fűtési rendszerek csak akkor jelentenek megtakarítást, ha az energiahatékonyan megtermelt meleget az ingatlan meg is tartja, vagyis szigeteléssel rendelkezik.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!