2p

A korszerűtlen házaknál megkezdődött, a társasházi ingatlanoknál tavasztól lehet árcsökkenés.

Harmincöt-negyven százalékkal visszaesett a tranzakciók száma október-novemberben 2021 azonos időszakához képest. A lakóingatlanok adásvétele szinte teljesen befékezett és ez a stagnálás várható a következő pár hónapban is – mondta munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfői Reggeli Monitor című adásában.

A megyeszékhelyen lévő, kevésbé korszerű társasházi lakások is hátrányban vannak. Fotó: Mester Nándor
A megyeszékhelyen lévő, kevésbé korszerű társasházi lakások is hátrányban vannak. Fotó: Mester Nándor

Szakértőnk kiemelte még, hogy a piac másik fontos mérőszámában, az alkumértékben is nagy változások látszanak. Ez a mostani vevői piacon 10-30 százalékra nőtt a korábbi 5-6, rosszabb állapotú ingatlanoknál 10-13 százalék után. Érzékelhetően hosszabb lett az eladási idő, a leggyorsabban, átlagosan mintegy 65-70 nap alatt a paneleket lehet értékesíteni.

Az új építésű lakásoknál nem állt meg a drágulás, a beruházók szinte minden pluszterhet (energiaárak, szállítási és alapanyagköltségek, munkaerődíjak, emelkedő kamatok a projekthiteleknél) áthárítanak a vevőkre. Budapesten a mostani átlagos 1,4-1,5 millió forint után akár 6-7 hónapon belül elérhetjük a 2 millió forintos átlagos négyzetméterárat.

A műsor második felében a szintén szenvedő irodapiacról volt szó. Ott a bérbeadók/üzemeltetők ugyancsak kénytelenek továbbhárítani a megugrott energiaköltséget a bérlőre. Új beruházások legfeljebb 2024-ben fognak indulni – vetítette előre kollégánk a várható fejleményeket.

A beszélgetés itt hallgatható meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!