4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kihasználhatja a lakáspiac kettősségét, akinek van rá módja.

Elszakadt egymástól a lakáspiac két legnagyobb része. A kiadó lakások iránt növekszik a kereslet, és a bérleti díjak is felfelé ívelnek, miközben az eladó ingatlanoknál még mindig a visszafogottság jellemző. Ezt a kettősséget azonban kihasználhatják azok, akik az egyetemre készülő gyermek lakhatását szeretnék megoldani – közölte az ingatlan.com, amely a cégcsoporthoz tartozó money.hu kalkulációin keresztül ismerteti, hogy mekkora havi törlesztéssel lehet Budapesten és az egyetemvárosokban megvásárolni egy garzonlakást.

Kiadó lakás az egyik kedvelt fővárosi negyedben - nem éri meg bérleti díjat fizetni? Fotó: Mester Nándor
Kiadó lakás az egyik kedvelt fővárosi negyedben - nem éri meg bérleti díjat fizetni? Fotó: Mester Nándor

Jól járhat, aki bérlés helyett megteheti, hogy vásárol

“Az albérletszezon indulásakor rendszeresen napirendre kerül az a kérdés, hogy a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező szülők bérlés helyett inkább vegyenek egy garzont a felsőoktatásba tartó gyereküknek, saját erő és lakáshitel felhasználásával. A mostani lakáspiaci helyzetben különösen érdemes megfontolni a vásárlást. Az átlagos lakbérek ugyanis Budapesten és az egyetemvárosokban is emelkednek, miközben az eladó lakások árát inkább a stagnálás jellemzi”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Korponai Levente, a money.hu vezetője hozzátette: “A lakáshitelek kamata a korábbi évek alacsony kamatkörnyezetéhez képest kedvezőtlenebb, ezért is kiemelten fontos az összehasonlítás és a körültekintő választás. A bankok különböző kamatkedvezményeket adnak az ügyfeleknek bizonyos feltételek teljesítése esetén. Egyedi kamat érhető el például akkor is, ha az ügyfél nemcsak besétál kedvenc bankjába, hanem hitelszakértőn keresztül intézi a hitelét. Amennyiben pedig a kamatok mérséklődnek, bármikor lecserélhető lesz a meglévő kölcsön egy kedvezőbb konstrukcióra.”

Mennyi a törlesztője egy pesti vagy egy debreceni garzonnak?

Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten a maximum 40 négyzetméteres garzonlakások átlagára július közepén közel 34 millió forint volt. Ehhez 30 százalékos önerőt feltételezve közel 24 millió forintos lakáshitelre van szükség. Húszéves futamidő és végig fix kamatozás mellett a legkedvezőbb konstrukciók esetében alig több mint 200 ezer forint lesz a havi törlesztés egy ekkora hitelösszegnél.

A legnagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben, Győrben, Szegeden, Pécsett és Miskolcon a szóban forgó egyszobások átlagos ára 16-33 millió forint. Így – feltételezve a 30 százalékos önerőt – 11,2-22,3 millió forintos hitelből lehet megvásárolni a kiszemelt ingatlant, vagyis 92-193 ezer forintos törlesztőrészlettel kell jelenleg számolni. Márpedig ez a törlesztőrészlet versenyben lehet a bérleti díjakkal.

Amennyiben a diák öt év alatt elvégzi az egyetemet, akkor évi 5 százalékos lakbérdrágulással számolva Budapesten 10,3 millió forint megy el bérleti díjra. A példában szereplő lakáshitel törlesztése pedig szintén öt év alatt 12 millió forintba kerülne.

A többi egyetemvárosban az ötéves bérleti díj szintén évi 5 százalékos bérletidíj-emelkedését figyelembe véve 6-8 millió forintra rúgna, míg az itteni lakások megvásárlására felvett hitelnek a törlesztése ebben az öt évben 6-8 millió forintos összeget jelentene. Ha pedig a gyermek megszerzi a diplomát, akkor az adott lakást várhatóan ki lehet majd adni, így önfinanszírozóvá válhat az ingatlanvásárlás hosszabb távon, beszámítva a kezdeti 30 százalékos önrész összegét is, ezt ugyanis a lakás várható felértékelődése fedezheti.

A money.hu szakértői az adatokat értékelve elmondták, hogy még a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is jobban megéri a vásárlás a bérlésnél.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!