4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megjelent a rendelet a várt és a nem várt módosításokkal. Közzétették azon települések listáját is, ahol elérhető marad a támogatás.

Június 22-én jelentette be Kormányinfón Gulyás Gergely, hogy átalakulnak a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) feltételei. Az már akkor is kiderült, hogy a nagyobb települések esetén kivezetik a támogatást, ám az ígéret az volt, hogy a preferált kistelepüléseken még emelkedik is kedvezmény összege. A friss Magyar Közlönyben megjelent rendeletből azonban az derül ki, hogy ez csak bizonyos esetekben igaz, de nem minden esetben lesz igénybevehető a kedvezmény ezeken a településeken sem.

Nézzük a részleteket!. Először is, a "kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról" címmel megjelent rendelethez egy mellékletben csatolták a preferált kistelepülések listáját. Ez nagyjából 50 oldalon, vármegyékre lebontva sorolja ABC-sorrendben a településeket, a lista itt böngészhető.

Fontos megjegyezni, hogy a felsorolt települések mellett külterületi ingatlanok esetében is megmarad a CSOK, abban az esetben, ha a megnevezése tanya, vagy birtokközpont, illetve lakóépület is található a telken.

Ha valaki arra számított, hogy a preferált kistelepülések esetén ugyanolyan feltételekkel marad meg a CSOK, csak megemelt összeggel, annak csalódnia kell, ugyanis új lakások esetében nem emelkedik a kedvezmény, tehát marad

 • 1 gyermek esetén 600 ezer forint
 • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint
 • 3, vagy több gyermek esetén 10 millió forint

az igénybe vehető összeg. Mi több, új építésű, többlakásos épületek esetében már egyáltalán nem is marad a CSOK, tehát új lakás (ház) esetén kizárólag az egylakásos épületekre vehető igénybe. Ilyennek minősülnek a rendelet szerint az

a) olyan szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú beépítési móddal vagy a telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített, egy lakást magában foglaló lakóépület, amely önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik, vagy
b) – használt lakás esetében – olyan ikerház, sorház vagy láncház, amelyben a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik.

Az jár jól, aki bővit és korszerűsít is

Talán ennél is durvább váratlan módosítás, hogy pusztán használt ingatlan vásárlása céljára a továbbiakban nem jár semmilyen támogatás, csak abban az esetben, ha a vásárlással egy időben korszerűsítés és/vagy bővítés is történik. Utóbbi esetben a támogatás fele használható a lakás megvásárlására, a támogatás összege pedig valóban nőtt, így most

 • 1 gyermek esetén 1 millió forint a korábbi 600 ezer forint helyett
 • 2 gyermek esetén 4 millió forint a korábbi 2,6 millió forint helyett
 • 3, vagy több gyermek esetén 15 millió forint a korábbi 10 millió forint helyett

Ha csak korszerűsítésre vagy bővítésre venné igénybe valaki a támogatást, az is magasabb összegekkel számolhat, korszerűsítés esetén

 • 1 gyermek esetén 500 ezer forint a korábbi 300 ezer forint helyett
 • 2 gyermek esetén 2 millió forint a korábbi 1,3 millió forint helyett
 • 3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint a korábbi 5 millió forint helyett

jár, míg bővítés, illetve bővítéssel egy idejű korszerűsítés esetén

 • 1 gyermek esetén 600 ezer forint a korábbi 300 ezer forint helyett
 • 2 gyermek esetén 2 millió forint a korábbi 1,3 millió forint helyett
 • 3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint a korábbi 5 millió forint helyett

Marad a rendelet szerint a 3 százalékos kamatozású támogatott hitel, de az igényelhető összeg nem módosul, ez 2 gyermek esetén 10, 3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint mind az új lakás, mind a használt lakás vásárlásával egy időben történő bővítés vagy korszerűsítés esetén, ha csak az utóbbit tenné valaki, akkor a fenti összegek felét veheti fel hitelként.

Mi a helyzet az áfa-visszatérítésekkel? A preferált kistelepüléseken megvalósuló korszerűsítési, bővítési munkálatok 27 százalékos áfáját visszakaphatjuk továbbra is. Az adó-visszatérítés mértéke legfeljebb 5 millió forint ebben az esetben.

A lakás, ház építésének 27 százalékos áfáját is visszakaphatjuk. A támogatás összege ebben az esetben is legfeljebb 5 millió forint lehet.

Illetve a CSOK támogatásból új lakást vásárlók visszakaphatják a vételár 5 százalékos áfatartalmát. Ebben az esetben nincs felső összeghatára a támogatásnak. Azt tudnunk kell, hogy jelen esetben a CSOK igénylése elvárás, vagyis ez a kedvezmény is csak a preferált kistelepüléseken megvalósuló vásárlásokra marad érvényben.

(A rendelet értelmezésében a Bankmonitor elemzése is segítségünkre volt.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!