3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Fővárosi Lakásügynökség az üresen álló lakásokat bérbe venné a tulajdonosoktól, vállalnák azok fenntartását, és nyomott áron kiadnák bérbe vevőknek.

Új koncepciót dolgozott ki a Fővárosi Lakásügynökség a csillagos egekik emelkedett lakbérletárak miatt. A március elején megalakult intézmény vezetője, Kovács Vera a 24.hu-nak azt mondta, megpróbálnak minél több üresen álló ingatlant hasznosítási célból bérbe venni a tulajdonosoktól. Átvállalnak tőlük minden ehhez köthető feladatot és garanciát vállalnak arra, hogy rendben tartják a lakást, cserébe a tulajdonos a piaci árnál alacsonyabb bérleti díjat kap majd.

Jóval olcsóbb lenne így lakást bérelni
Jóval olcsóbb lenne így lakást bérelni
Fotó: Mfor / Mester Nándor

A leendő bérbe vevők első körben az alábbi csoportokból kerülhetnek ki:

  • a szolgálati lakásra jelentkező közalkalmazottak a buszsofőröktől az óvónőkig,
  • a fővárosi cégek dolgozói,
  • a méltányossági alapon lakást kérelmezők is (például mozgáskorlátozott személyek, egyedülálló szülők vagy bedőlt lakáshitelesek).

A lakásra pályázók között előbb a rászorultságot, majd a fizetőképességet fogják ellenőrizni.

„A piaci árakhoz képest 30 százalékkal lesznek olcsóbbak a lakásügynökségi lakások. A tulajdonosok 15 százalékkal alacsonyabb összeget kapnak kézhez, a másik 15 százalékot a lakásügynökség adja a bérlőknek támogatásként. Egy 200 ezer forintos albérletnél ez 60 ezer forint megtakarítást jelent”

– mondta Kovács, hozzátéve, az üzemeltetési és hasznosítási feladatokat a vagyonkezelő munkatársai látják el.

Az intézet vezetője azt is közölte, a népszámlálási adatok szerint körülbelül 160 ezer lakás van Budapesten, ami nem az állandó lakhatási célt szolgálja, de ebben az üresen álló ingatlanok mellett szerepelnek például az irodák és a rendelők is.

„Azt viszont az előzetes felméréseinkből tudjuk, hogy számos tulajdonos kockázatkerülésből tartja üresen az ingatlanát, amire megoldást nyújt a lakásügynökség”

– fűzte hozzá Kovács Vera.

Egy 2021-es kutatás szerint a két lakással rendelkező tulajdonosok esetében a lakások 48 százaléka, a három és több lakással rendelkező tulajdonosok esetében a lakások 51 százaléka lépne be az ügynökségi modellbe, és ők átlagosan 15-20 százalék lakbérengedményt tartanak elfogadhatónak.

Az ugyancsak a Klasszis Média által kiadott laptársunk, a Privátbankár Mennyit ér az ingatlanom? című állandó rovatában szerdánként további érdekességekkel jelentkezik a hazai lakáspiacról. >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!