3p

2022 legdrágábban piacra kerülő ingatlana egy mocsai kastély, amely 5,2 milliárd forintos áron került a piacra. A legalacsonyabb áron elérhető ingatlanok ára pedig 300-450 ezer forint volt, a két véglet között így több mint tizenhétezerszeres különbség volt.

A tulajdonosok és ingatlanközvetítők idén 605 ezer eladó és kiadó ingatlanhirdetést adtak fel az ország 2941 településén. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az idén piacra kerülő lakóingatlanok rekordjait is bemutatja. A tulajdonosok által feladott hirdetések aránya ebben az évben 23 százalékos volt, ami az ingatlan.com húszéves történetében csúcsközeli eredmény. Arányaiban ennél csak 2020-ban vette több tulajdonos saját kezébe az ingatlana sorsát: akkor 24 százalékos arányt értek el a feladott hirdetéseken belül.

17 ezerszeres különbség 2022-ben

Ebben az évben

a Komárom-Esztergom megyei Mocsán található kastély volt a legdrágább piacra kerülő lakóingatlan, aminek az ára. 5,2 milliárd forint.

Több mint 5 milliárdért hirdették meg a mocsai kastélyt. Fotó: Ingatlan.com
Több mint 5 milliárdért hirdették meg a mocsai kastélyt. Fotó: Ingatlan.com

Az ingatlanegyüttes legjelentősebb értéke a 920 négyzetméteres kastély, amely saját patakkal, halastóval és helikopterleszállóval is rendelkezik.

A második helyen a főváros II. kerületén belül a pálvölgyi városrészben lévő 4 ezer négyzetméteres telken álló 1100 négyzetméteres 8 szobás luxusvilla áll, amit 3 milliárd forintért kínáltak eladásra.

A pálvülgyi luxusvilla. Fotó: Ingatlan.com
A pálvülgyi luxusvilla. Fotó: Ingatlan.com

A harmadik pedig egy budapesti Svábhegyen lévő 744 négyzetméteres 12 szobás villa szerepel, amelyhez egy több mint 5 ezer négyzetméteres park is tartozik. Ezt az ingatlant 2,6 milliárd forintért lehetett megvenni.

A 2022-ben piacra kerülő legolcsóbb ingatlanok közé tartozott egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászfelsőszentgyörgyön található 80 négyzetméteres felújítandó vályogház. Ennek ára mindössze 450 ezer forint volt.

Ennél valamivel olcsóbban hirdettek meg eladásra egy Hajdú-Bihar megyében elhelyezkedő létavértesi tanyát. Az 1300 négyzetméteres telken álló, erősen felújítandó 20 négyzetméteres épület ára 390 ezer forint volt. A legalacsonyabb árat pedig a Csongrád-Csanád megyei Csanádalbertiben található 1+1 szobás, romos házra szabta meg a tulajdonos,

mindössze 300 ezer forintért került a piacra a szóban forgó ingatlan.

A csanádalberti romos ház, amiért 300 ezret kértek. Fotó:  Ingatlan.com
A csanádalberti romos ház, amiért 300 ezret kértek. Fotó: Ingatlan.com

Az árakat nézve a piacra kerülő 5,2 milliárdos és 300 ezer forintos két véglet között több mint tizenhétezerszeres különbség alakult ki.

Eladások napon belül

Gazdasági helyzettől függetlenül mindig felbukkannak olyan ingatlanok a kínálatban, amelyre azonnal lecsaptak a vevők. 2022-ben több mint 390 olyan ingatlant hirdettek meg eladásra a tulajdonosok, amit egy nap alatt sikerült is értékesíteniük.

Mindössze egy nap alatt kelt el január elején egy 44 négyzetméteres tatabányai, felújításra szoruló téglaépítésű lakás, amely 14,9 millió forintos árral jelent meg a kínálatban. Szintén egyetlen nap kellett egy újszerű 38 négyzetméteres - 22,9 millió forintért meghirdetett - kecskeméti lakás, amelyhez további 1,1 millióért egy garázs is tartozott. Ugyanilyen gyorsan, azaz 24 órán belül kelt el a II. kerület Törökvész városrészében úton található 5 szobás, 125 négyzetméteres lakás. Utóbbit pont egy héttel az Ukrajna ellen indított orosz invázió előtt sikerült értékesíteni 148 millió forintos áron. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!