<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

De voltak még ennél is érdekesebb legek idén.

Egy ingatlan árát nem csupán nagysága, de az egyéb hozzáadott érték is meghatározza, sokat mondó lehet egy négyzetméter ára is. Egy 56 négyzetméteres újlipótvárosi, legfelső emeleti luxuslakás 4,3 milliót ért a vevőnek négyzetméterenként, ami az év LEGDRÁGÁBB NÉGYZETMÉTERÁRA lett a piacon. Az ár magyarázata többek között az a 40 négyzetméteres Dunára néző terasz, amely a mindenkori tulajdonosnak pazar, örökpanorámás látványt garantál - írta az Otthon Centrum a saját hálózatán belül eladott idei lakástranzakciókat összefoglalva. 

Persze, nem mindegy, hova néz az a terasz. Képünk nem a Lipótvárosban készült. Fotó: mfor.hu/Mester Nándor
Persze, nem mindegy, hova néz az a terasz. Képünk nem a Lipótvárosban készült. Fotó: mfor.hu/Mester Nándor

A melyik volt idén a LEGNAGYOBB alapterületű eladott ingatlan kérdéskört egy 600 négyzetméteres budai-hegyvidéki luxusvilla nyerte, amelyhez 4000 négyzetméteres telek is tartozott. A tíz szobás családi házért 520 millió forintot fizetett új tulajdonosa, de még ezzel sem ért fel ez a tranzakció a LEGDRÁGÁBB kategória első helyére: ezt ugyanis egy rózsadombi új építésű luxusvilla vitte el 540 millió forintért. A 308 négyzetméteres, öt szobás ingatlan, kiváló lokációjának és hőszivattyús fűtési rendszerének köszönhetően lett idén a legdrágább Otthon Centrum által értékesített ingatlan.

Ezzel szemben a LEGOLCSÓBB családi ház kategóriában egy Zalaegerszeg közeli kis faluban értékesített ház szerepelt, amelyért mindössze 500 ezer forintot fizettek, így 2022-ben ez volt a legolcsóbb ingatlan. Az viszont biztos, hogy az 50 négyzetméteres vályogházra ennél jóval többet kell majd költenie a boldog tulajdonosnak, mivel az ingatlan jelenlegi állapotában lakhatatlan. A legalacsonyabb vételár mellett ez a családi ház tartja a legalacsonyabb fajlagos áron értékesített ingatlan rekordját is idén 10 ezer forinttal négyzetméterenként.

A hatalmas lakások és házak mellett érdekes megemlíteni a LEGKISEBB alapterületű lakás méreteit is, ezt a kategóriát egy mindössze 12 négyzetméteres, újbudai ingatlan nyerte, amely 9 millió forintért kelt el. Az ingatlan földszinti elhelyezkedésű, jó állapotú, elektromos fűtésű lakás volt.

Az sem a vevőnek, sem az eladónak nem jó, ha az ingatlan sokáig áll a piacon, de mindkét szélső értékre akadt példa idén: Pécsen tíz évig szerepelt egy családi ház az Otthon Centrum kínálatában, ami a LEGTOVÁBB A PIACON kategória nyertese. A rekordhosszúságú értékesítés több különleges adottságnak köszönhető. A mindössze 30 négyzetméteres, felújításra váró ház modernizálását nehezítette, hogy a teleken szigorú beépítési szabályozás van érvényben, maximum egy 50 négyzetméteres ingatlan építhető rá. Persze ennek ellentétére is volt példa.

A LEGGYORSABB eladás csúcsát egy a XIII. kerületi, jó állapotú, 32 négyzetméteres garzon tartja, amelyért aznap fizettek 43,5 milliót, amikor megjelent az Otthon Centrum hálózatában. S hogy nem csak az új lakás a menő, de még a matuzsálemi kor sem akadály, ha valaki beleszeret egy ingatlanba, erre jó példa a LEGÖREGEBB, vagyis a legrégebbi építésű értékesített ingatlan Úrhidán, amelybe 1800-ban költözött be első boldog tulajdonosa.