5p

Közel kétezer új szállodai szoba kerül a budapesti és vidéki piacra a következő két-három évben, részben a NER-hez tartozó cégek beruházásaiban. Új szállodamárkákat is hoznak a nagy nemzetközi láncok Magyarországra, közben magyar befektetők kilóra veszik a mediterrán hoteleket.

Több jelentős globális hotelüzemeltető cég nyit különféle méretű és kínálatú szállodákat a következő 3-5 évben Magyarországon, több ezek közül a NER prominens tagjai által felépített vagy felépítendő ingatlanban. A hotelcégek folytatják terjeszkedésüket a mediterrán térségben és a Balkánon, ahol közben a NER is próbálkozik, főleg felvásárlásokkal. 

Még idén megnyílhat Tiborcz István cégének új luxus hotelje a belvárosban. Fotó: Mfor/Mester Nándor
Még idén megnyílhat Tiborcz István cégének új luxus hotelje a belvárosban. Fotó: Mfor/Mester Nándor

A legközelebbi itthoni nyitás a Marriotté lesz, novemberben adják át a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt. Dorothea nevű komplexumát a Vörösmarty tér sarkán. Az amerikai óriáscég a Balatonnál is bővíti a felső kategóriás kínálatot, a 102 szobás Le Méridient várhatóan 2025-ben adják át Balatonfüreden. Budapestre jön egy új márkája is, a Moxy, abban 280 szoba lesz és szintén két év múlva szeretnék átadni.

A Marriott 105 szobás Sheratonja idén nyár óta fogad vendégeket Orbán Viktor török üzletember barátja, Adnan Polat angyalföldi ingatlanfejlesztésének (Duna Pearl) részeként. A török üzletember másik óriás projektje, a volt Közvágóhíd helyén épülő komplexum (City Pearl) is befogad egy nagyobb üzleti szállodát, ott még nincs megállapodás az üzemeltetőről.

Budapesten nem kevésbé aktív és nem kevésbé tart fenn jó kapcsolatokat a NER-rel az InterContinental Hotel Group (IHG). A Szabadság tér sarkán tavaly december óta működteti az 50 szobás Verno House nevű szállodáját, az ingatlant korábban egy spanyol hotel csoport üzemeltette, de az kivonult. Készülőben van a Dorottya utcában korábban D8 néven futott, most átalakítás alatt lévő hotelja, ahol 137 szoba lesz és a Voco nevet viseli majd. 

Nagy dobása lesz a cégnek az egykori Radeczky laktanya egyik szárnyában kialakítandó 127 szobás Kimpton hotel, azt a Market Építő Zrt. fejleszti és várhatóan jövő év végére lesz meg vele. Az október elején Münchenben tartott EXPO Real nemzetközi ingatlanbefektetési vásáron pedig egyszerre két hotel építéséről írt alá szerződést a Wing ingatlanfejlesztő céggel: 2027 elején az egykori Közvágóhídhoz közel jön a Holiday Inn Express Vagohid 162 szobával, majd rá egy évre a Hotel Indigo Budapest Andrassy 103 szobával az Adrássy úton.

A NER jelentős üzlete ezen felül két nagy felújítás is: a 154 szobás Gellért és a 365 szobás Sofitel, előbbit talán még idén befejezik, az utóbbi átadását 2024 végére tervezik és az Accor Csoporthoz tartozik majd. 

A kormánnyal csak nagyon ritkán vitatkozó cégeken kívül más vállalkozások is igen aktívak. Még idén, az év utolsó heteiben vehetik birtokba a vendégek a Wing által fejlesztett Liberty tömbön belül az Ibis és a Tribe hoteleket, amelyek az Accor Csoport márkái. A francia gyökerű globális vállalat egyre több vidéki helyszínen lát üzleti fantáziát. Tavaly nyáron Debrecenben vágták át a szalagot a hozzá tartozó Mercure lánc új, 155 szobás egységénél. Most, október elején pedig azt közölte, hogy a város repülőterén 2025-ben nyit egy 73 szobával és 20 apartmannal felálló szállodát. 

Idén nyáron a székesfehérvári Magyar Király Hotel lett tagja a Mercure hálózatnak egy felújítás után, ott 83 szoba van. A Minaro Hotel Tokaj MGallery 100 szobája is a csoporthoz tartozik, azt 2023 eleje óta lehet használni, ott az építtető projektcég mögött résztulajdonosként az Indotek Group főtulajdonosa, Jellinek Dániel milliárdos is szerepel. 

De a NER nem csupán itthon pörgeti fel a hotel bizniszt. Tudjuk, hogy Mészáros Lőrinc a horvát piacon lett igen aktív. Az isztriai Iciciben vett egy szállodát, amit nemsokára Mariott Opatija néven fog üzemeltetni a világcég. A leggazdagabb magyarnak tartott volt gázszerelő korábban a Miramar Hotel átvételével már bevásárolta magát a félszigetre. 

Igyekszik felzárkózni az Indotek Group is, a nyáron megvette a Hvar szigetén található Jelsa Resort komplexumot. Most októberben a Hotel H·Top Royal Beach szálloda lett az övé a spanyolországi Lloret de Marban. 

Mindkét NER-es nagyvállalkozónak érdeke, hogy üzemeltetőnek megnyerje a nagy nemzetközi hotelláncokat, amelyek folytatják terjeszkedésüket a mediterrán térségben és a Balkánon. A Marriott International pár hete jelentette be például, hogy az Autograph Collection nevű láncának új egységét nyitja meg 2024 utolsó negyedében az isztriai félszigethez közeli Cres szigetén. A csoport a Bonvoy márkáját is további egységekkel szeretné bővíteni Horvátországban.

A Marriottnak Albánia is ígéretes vadászmező. A nyár végén a tengerparti Vlora városában kötött szerződést arról, hogy egy 150 szobás hotelt és egy 160 egységes apartmanházat tartalmazó beruházásba kezd. A cég eddig csak a fővárosban Tiranában volt jelen. Az Accor a bulgáriai Plovidban nyitott egy MGallery hotelt, további márkákat szeretne bevinni más bolgár városokba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!