3p

50 milliónál is többe kerül az otthonteremtés Zuglóban.

A budapesti lakásvásárlók körében preferált kerületek rangsorában egyre lejjebb csúszik a XIV. kerület. A városrészek változatossága és az ingatlantípusok széles választéka ellenére a népességszám is csökkenő tendenciát mutat, de még így is ez a kerület a fővárosban a harmadik, a pesti oldalon pedig a legtöbb lakossal rendelkező terület. Az otthonteremtés 2021-hez képest átlagosan 17,8 százalékkal került többe Zuglóban a tavalyi év során a Duna House adatai szerint.

A Rákos patak mentén több nagy társasház-park épül most is Fotó: Depositphotos
A Rákos patak mentén több nagy társasház-park épül most is Fotó: Depositphotos

Lakosságszámából és népszerűségéből is vesztett 2022-ben a pesti oldal legnépesebb kerülete. A KSH adatai szerint a főváros harmadik legtöbb lakossal rendelkező kerületében a 2011-es adatokhoz képest közel 5 százalékkal csökkent a népesség. A Duna House hálózat budapesti kerületek iránti érdeklődést vizsgáló felmérése alapján Zugló 2021-ben szinte minden hónapban előkelő, dobogós helyen végzett, azonban 2021 decemberétől mindössze négy alkalommal tartozott a legkeresettebb három kerület közé, holott ingatlanválasztékból továbbra sincs hiány kerületben.

„A 2022-es év ingatlanpiaci változásai hatással voltak a fővárosi kerületek iránti érdeklődésre is, a befektetők által kedvelt belvárosi területek még az örök slágernek hitt XIII. kerületet is maguk mögé szorították, így Zugló is egyre lejjebb csúszott a ranglistán. A kerület iránt 2022 szeptemberében volt a leggyengébb a kereslet, ekkor az érdeklődők 12,2 százaléka jelölte meg csupán preferált területként Zuglót." – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Összességében csökkent a kerületben található ingatlanok iránti érdeklődés, azonban a panellakások tekintetében Újpalota és Újpest mellett a zuglói Füredi utcai lakótelepen kínált otthonok voltak a legkeresettebbek a tavalyi év második felében. Vélhetően a rezsicsökkentés eltörlésének köszönhetően a legnagyobb mértékben ennél a lakástípusnál emelkedtek az árak, 2021-hez képest 27 százalékkal drágábban, átlagosan 719 ezer forintos négyzetméteráron lehetett XIV. kerületi panelhez jutni.

Ahogy 2021-ben, úgy tavaly is a Duna House közreműködésével értékesített, zuglói lakások zöme téglaotthon volt, ezeket az ingatlanokat átlagosan az előző évnél 14 százalékkal drágábban, 877 ezer forintos négyzetméteráron vásárolhatták meg az érdeklődők 2022-ben. A XIV. kerületi, 58-60 négyzetméteres téglalakásokért átlagosan 51,7 millió forintot fizettek az ügyfelek.

A kerület kiváló infrastruktúrájának és tömegközlekedésének, valamint jelentős nagyságú zöld területeinek és a kertvárosi, nyugodtabb városrészeinek köszönhetően a gyermeket nevelő, vagy tervező családok körében kedvelt választás. A 2022-ben értékesített adatok alapján családiházat 2021-hez képest 10 százalákkal magasabb áron, 530 ezer forintért lehetett vásárolni négyzetméterenként.

Árak tekintetében folytatódott az emelkedés, átlagosan 1,2 millió forint feletti áron lehet az újépítésű otthonok négyzetméterét megvásárolni a XIV. kerületben, 75,7 millió forintos átlagáron. Éves tekintetben vizsgálva, a Duna House adatai szerint a zuglói ingatlanok átlagára 17,8%-ot emelkedett, az otthonteremtés így átlagosan 51,8 millió forintba került 2022-ben.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!