<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

50 milliónál is többe kerül az otthonteremtés Zuglóban.

A budapesti lakásvásárlók körében preferált kerületek rangsorában egyre lejjebb csúszik a XIV. kerület. A városrészek változatossága és az ingatlantípusok széles választéka ellenére a népességszám is csökkenő tendenciát mutat, de még így is ez a kerület a fővárosban a harmadik, a pesti oldalon pedig a legtöbb lakossal rendelkező terület. Az otthonteremtés 2021-hez képest átlagosan 17,8 százalékkal került többe Zuglóban a tavalyi év során a Duna House adatai szerint.

A Rákos patak mentén több nagy társasház-park épül most is Fotó: Depositphotos
A Rákos patak mentén több nagy társasház-park épül most is Fotó: Depositphotos

Lakosságszámából és népszerűségéből is vesztett 2022-ben a pesti oldal legnépesebb kerülete. A KSH adatai szerint a főváros harmadik legtöbb lakossal rendelkező kerületében a 2011-es adatokhoz képest közel 5 százalékkal csökkent a népesség. A Duna House hálózat budapesti kerületek iránti érdeklődést vizsgáló felmérése alapján Zugló 2021-ben szinte minden hónapban előkelő, dobogós helyen végzett, azonban 2021 decemberétől mindössze négy alkalommal tartozott a legkeresettebb három kerület közé, holott ingatlanválasztékból továbbra sincs hiány kerületben.

„A 2022-es év ingatlanpiaci változásai hatással voltak a fővárosi kerületek iránti érdeklődésre is, a befektetők által kedvelt belvárosi területek még az örök slágernek hitt XIII. kerületet is maguk mögé szorították, így Zugló is egyre lejjebb csúszott a ranglistán. A kerület iránt 2022 szeptemberében volt a leggyengébb a kereslet, ekkor az érdeklődők 12,2 százaléka jelölte meg csupán preferált területként Zuglót." – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Összességében csökkent a kerületben található ingatlanok iránti érdeklődés, azonban a panellakások tekintetében Újpalota és Újpest mellett a zuglói Füredi utcai lakótelepen kínált otthonok voltak a legkeresettebbek a tavalyi év második felében. Vélhetően a rezsicsökkentés eltörlésének köszönhetően a legnagyobb mértékben ennél a lakástípusnál emelkedtek az árak, 2021-hez képest 27 százalékkal drágábban, átlagosan 719 ezer forintos négyzetméteráron lehetett XIV. kerületi panelhez jutni.

Ahogy 2021-ben, úgy tavaly is a Duna House közreműködésével értékesített, zuglói lakások zöme téglaotthon volt, ezeket az ingatlanokat átlagosan az előző évnél 14 százalékkal drágábban, 877 ezer forintos négyzetméteráron vásárolhatták meg az érdeklődők 2022-ben. A XIV. kerületi, 58-60 négyzetméteres téglalakásokért átlagosan 51,7 millió forintot fizettek az ügyfelek.

A kerület kiváló infrastruktúrájának és tömegközlekedésének, valamint jelentős nagyságú zöld területeinek és a kertvárosi, nyugodtabb városrészeinek köszönhetően a gyermeket nevelő, vagy tervező családok körében kedvelt választás. A 2022-ben értékesített adatok alapján családiházat 2021-hez képest 10 százalákkal magasabb áron, 530 ezer forintért lehetett vásárolni négyzetméterenként.

Árak tekintetében folytatódott az emelkedés, átlagosan 1,2 millió forint feletti áron lehet az újépítésű otthonok négyzetméterét megvásárolni a XIV. kerületben, 75,7 millió forintos átlagáron. Éves tekintetben vizsgálva, a Duna House adatai szerint a zuglói ingatlanok átlagára 17,8%-ot emelkedett, az otthonteremtés így átlagosan 51,8 millió forintba került 2022-ben.