5p

Száznegyven éve, 1884. február 12-én kapta meg a szabadalmat az amerikai Lewis Edson Waterman a tintával tölthető íróeszközre, azaz a töltőtollra.

Tintába mártogatott eszközzel, vágott hegyű nádszállal mintegy ötezer éve az ókori egyiptomi írnokok kezdtek írni a papiruszra. Ezt használták aztán a görögök és a rómaiak is, sőt egyes ázsiai országokban, így például Pakisztánban ma is használatban van a bambusznádból készült toll. A lúdtollat jóval később kezdték írásra használni, a júdeai Kumránban talált, az i.e. 3. századtól keletkezett héber és arámi nyelvű Holt-tengeri tekercseket már ezzel vetették pergamenre és papiruszra. A könnyebb, egyszerűen beszerezhető lúdtoll használata a Római Birodalom bukása utáni századokban terjedt el, és Európában egészen a 19. századig ez maradt a fő íróeszköz. Az első tartállyal rendelkező, a gravitáció hatását kapillárisok segítségével kihasználó írószárat 953-ban Maad-al-Muizz, az Egyiptomban uralkodó Fátimida dinasztia negyedik kalifája készíttette el aranyból, ugyanis olyan íróeszközt szeretett volna, amelyik nem hagy nyomot a kezén és a ruháján - írja az MTVA Sajtóarchívuma.

 A töltőtoll mindig elegáns marad. Fotó: pixabay
A töltőtoll mindig elegáns marad. Fotó: pixabay

Leonardo da Vinci a 15-16. század fordulója körül feltehetően saját fejlesztésű, tartállyal, kapillárissal és vágott heggyel rendelkező tollat használt, ugyanis rajzain és naplóiban a vonalak egyenletes vastagságúak, ellentétben a lúdtoll hagyta tintanyomokkal, amelyek vastagsága elárulja, hogy a rajzoló vagy a szerző mikor merítette tintába a pennáját. Leonardo tollát 2011-ben a képzőművész Amerigo Bombara rekonstruálta történészek segítségével.

Daniel Schwenter német polihisztor és feltaláló 1636-ban a Deliciae Physico-Mathematicae című folyóiratban egy két tollból készült eszközt írt le, ahol a nagyobbik toll belsejében egy tartályként szolgáló kisebbik toll található, a tinta ebből egy kis lyukon keresztül csurog le a tollhegyhez. A 17. századi Angliában 15 shillingért (mai értékén majdnem 100 fontért) árultak tintatartós ezüst "töltőtollakat". Az első kereskedelmileg sikeres változat John Scheffer 1819-es Penographic szabadalma volt, amelynek hegyét kupak fedte, így zsebben lehetett hordani. A román Petrache Poenaru (francia nevén Pierre Poyenar) 1827-ben francia szabadalmat kapott tollára, amelyben egy hattyútoll szolgált tintatartályként és tompa fémhegye volt, így az egyenletes tintaadagolás mellett a papírt sem karcolta fel.

Az áttörést az acélból készült, a tollszár végén cserélhető tollhegyek megjelenése jelentette, amely sokkal kényelmesebb írást tett lehetővé, mint a lúdtoll, ezek több mint fele az 1850-es években Birminghamben készült. Az amerikai John Jacob Parker 1831-ben szabadalmaztatta az első olyan öntöltő tollat, amely csavaros tintaeresztő dugattyúval működött és sokkal kevésbé folyt belőle a tinta. A töltőtoll azonban csak az irídiumvégű hegy, a keménygumi és a szabadon folyó tinta feltalálása, illetve tömeggyártása után terjedhetett el szélesebb körben.

Diplomákat is lehet vele írni. Fotó: pixabay
Diplomákat is lehet vele írni. Fotó: pixabay

Az első valóban használható töltőtoll megalkotása az 1836-ban született amerikai Lewis Edson Waterman nevéhez fűződik. Waterman eredetileg tanár volt, de gyorsírással, lapszerkesztéssel és házalással is foglalkozott, végül biztosítási ügynök lett. A legenda szerint a töltőtollat dühében tökéletesítette, mert amikor élete szerződését akarta aláírni, a toll összepacázta a papírt és mire visszatért az új példánnyal, az ügyfél már vetélytársával állapodott meg - egy másik verzió szerint kiment a szobából, hogy csöpögő tolla helyett újat keressen, de ezalatt ellopták a szerződést és az ügylet füstbe ment. Waterman egy Frank Holland nevű feltaláló frissen alapított cégénél ügynökként árulta a tollakat, s hat hét múlva, amikor Holland kilépett, átvette az irányítást. Bátyja műhelyében dolgozva olyan tollat kísérletezett ki, amelynek tintatárolója és hegye között három vékony csatorna húzódik, a levegő a tartályban a felhasznált tinta helyére kerül, így a toll nem folyik és egyenletesen ír.

Waterman 1883-ban adta be a The Regular töltőtollról szóló szabadalmi kérvényét, amelyre 1884. február 12-én kapta meg a 293.545 számú amerikai szabadalmat. Az első, kézzel készített mintadarabokat egy New York-i szivarboltban árulta és öt év garanciát vállalt működésükre. Az érdeklődés akkora volt, hogy hamarosan már folyóiratokban reklámozhatta találmányát. Idővel további szabadalmakat is bejegyeztetett keménygumi íróeszköz-alkatrészekkel kapcsolatban, a Waterman Pen Company 1900-ban elnyerte a párizsi világkiállítás aranyérmét.

Waterman 1901. május 1-jén halt meg Brooklynban, a bostoni Forest Hills temetőben temették el. Az üzlet vezetését unokaöccse, Frank D. Waterman vette át, a cég ekkor indult igazán virágzásnak, nemsokára évi 350 ezer tollat adott el. A Waterman a múlt század első évtizedeiben piacvezető maradt, az első világháborút lezáró versailles-i békeszerződést 1919. június 28-án arany Waterman tollal írták alá.

A töltőtollat a múlt század közepétől a magyar Bíró László által kifejlesztett golyóstoll szorította háttérbe, de gyártása korántsem szűnt meg. Ma főként kisiskolások és cégvezetők, menedzserek, politikusok használnak töltőtollat, no persze nem ugyanolyat: az előbbiek többnyire a "filléres", az utóbbiak a több ezer forintos (dolláros) változatot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!