2p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a jog a kormány hatáskörébe kerül, átvéve azt a parlamenttől. A törvény még a köztársasági elnök aláírására vár.

A jogszabály-módosítás alapján a jövőben az Országgyűlés helyett a kormány dönthet a honvédség külföldi bevetéséről és állomásozásáról. Ugyancsak a kormány dönthet a külföldi fegyveres erők magyarországi vagy Magyarország területéről kiinduló alkalmazásáról és magyarországi állomásozásáról, ha azok az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a NATO vagy az EU határozatán alapulnak — hívja fel rá a figyelmet a Telex.

Az MTI összefoglalója szerint a kormány dönthet a honvédség bevetéséről olyan esetekben is, amikor bajba jutott magyar állampolgár vagy más személy külföldi kimenekítéséről van szó. Mindezek mellett a honvédelmi miniszter határozhatja meg, hogy a honvédség milyen külföldi gyakorlatokon vagy kiképzéseken vegyen részt.

A magyar katonáknak  távolabbi tájakkal is meg kell ismerkedniük?
A magyar katonáknak távolabbi tájakkal is meg kell ismerkedniük?
Fotó: Wikipédia

A november 1-jén hatályba lépő módosítások szerint az Országgyűlés jogkörében csak azoknak a külföldi fegyveres erőknek a magyarországi vagy Magyarország területéről kiinduló alkalmazása marad, amelyek nem az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a NATO vagy az EU döntésén alapulnak.

A törvényjavaslatot 130 igen és 48 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el az Országgyűlés hétfő délután, és már csak a köztársasági elnök aláírására vár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!