4p

Sikeresen kellemetlenkedhet a Momentum, politikai arcvesztésre készülhet a kormány.

Donáth Anna, a párt elnöke Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Momentum benyújtja a nők elleni és a családon belüli erőszak megakadályozásáról szóló Isztambuli Egyezményt ratifikálásra. Ez az a nemzetközileg széles körben elfogadott nemzetközi egyezmény, amit az európai országok döntő többsége évekkel korábban ratifikált már.

A dokumentum a maga nemében azért különösen fontos, mert amellett, hogy bűncselekményt határozza meg a kényszerházasságot, a kényszerabortuszt és sterilizálást is, kimondta, hogy a nők elleni erőszak az emberi jogok megsértése.

Az egyezmény elfogadásának kérdése nem mai ügy, a Telex cikke emlékeztet, bár az egyezményt 2014-ben ugyan aláírta a Fidesz-kormány, de soha nem ratifikálta, és 2020 májusában nagy felháborodást váltott ki, amikor a magyar parlament megszavazta az Isztambuli Egyezményt elutasító határozatot.

Az elutasítás mögött a KDNP állt, a szavazást kezdeményező politikusok „romboló genderszemléletre” és illegális migrációra hivatkoztak (az Isztambuli Egyezmény tartalmazza a társadalmi nem kifejezést, míg a migráció esetében a családon belüli erőszakot is az üldöztetés lehetséges alapjaként ismeri el), és azon véleményüket hangoztatták, hogy a magyar jogrendszer már így is eléggé szigorú, és mindent megtesz a nők védelméért.

Varga Judit ellenezte az Isztambuli Egyezményt - most miatta ratifikálhatják?
Varga Judit ellenezte az Isztambuli Egyezményt - most miatta ratifikálhatják?
Fotó: Facebook/Varga Judit

Varga Judit a kezdettől fogva ellenezte

A kegyelmi botrányba belebukó, és minden tisztségéről lemondó, majd a Magyar Péter politikai szárnybontogatása után újra aktivizálódó volt igazságügyi miniszter a napokban arról írt közösségi oldalán, hogy párkapcsolati erőszak áldozata lett volt férje által. Így magyarázta azt is, hogyan készülhetett el az a hangfelvétel, amelyet március 26-án hozott nyilvánosságra Magyar, és amelyen Varga egyebek mellett „maffiakormányról” beszél.

Varga bántalmazási vádjának mindenképpen érdekes fényt ad az, hogy 2019-ben miniszteri kinevezése előtt politikai hisztinek nevezte az Isztambuli Egyezményt, míg közösségi oldalán a mai napig elérhető egy olyan 2021-es poszt is, amelyben a közös szülői felügyeletről szóló Ptk-módosítás védelmében „a Patent és társai komolytalan kritikáiról” írt. A Varga Judit által komolytalannak ítélt kritikák alatt egyébként az értendő, hogy a NANE, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség többek közt így tiltakozott a változtatás ellen – az Index 2021-es cikkéből idézzük:

a három szervezet egyértelműen jelezte, hogy az egyik szülő kérelmére elrendelhető közös szülői felügyelet, valamint a váltott elhelyezés ötlete súlyos veszélynek tenné ki a családon belüli erőszak áldozatait, és a jelenlegi jogalkalmazói felkészültség mellett kifejezetten ellenzik a bevezetését.

A cikk hozzátette, a bántalmazottak jogvédelme és jogi képviselete terén több évtizede aktív nőszervezetek szakmai hivatkozásokkal, nemzetközi kutatási jelentésekkel és külföldi felhasználási tapasztalatok ismertetésével is alátámasztották álláspontjukat.

Arcvesztés

A Momentum mostani kezdeményezésével összességében biztossá vált bizonyos szintű arcvesztés a kormánypártok számára, ugyanis Donáth Annáék kezdeményezésére most vagy kénytelen lesznek ratifikálni a „migrációs és genderlobbi” mumusának és trójai falovának tartott Isztambuli Egyezményt, vagy a Magyar Pétert bántalmazóként feltüntető kormányzati kommunikációnak nagyon el kell gondolkoznia azon, hogyan magyarázzák ki a nők- és gyermekek elleni erőszakot szigorúbban elítélő dokumentum ismételt elutasítását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!