4p

A Tisza Párt áprilisban 18 százalékos népszerűséget ért el, sokat emelkedve a márciusi 11 százalékról. Magyar Péter pártja alig pár hét alatt a teljes népességben 3, a pártválasztók körében pedig 2 százalékponttal növelte a támogatottságát.

Tovább erősödött Magyar Péter pártja áprilisban, a teljes népességen belül 14, a pártválasztók körében 18 százalékon áll a Tisza Párt – derült ki a Republikon Intézet április 22 és 26. között készült reprezentatív felméréséből, amit a Telex ismertetett először.

Magyar Péter tömegeket képes maga mögé állítani
Magyar Péter tömegeket képes maga mögé állítani
Fotó: Mfor/Izsó Márton Artúr

A kegyelmi ügy és Magyar Péter berobbanása után évek óta nem látott mélyponton volt a Fidesz-KDNP támogatottsága március végén. Pár héttel később hibahatáron belüli növekedést értek el: a teljes népesség körében 2 százalékponttal (27 százalék), a pártválasztóknál pedig 1 százalékponttal (35 százalék) nőtt a kormánypártok szavazótábora.

Március végén jelentette be a DK, az MSZP és a Párbeszéd, hogy közös EP-listát állítanak, és az önkormányzati választáson is együtt indulnak. Míg márciusban összesítve 17, illetve 22 százalék volt a három párt támogatottsága a teljes népesség és pártválasztók körében, április végén a közös listával 19, és 22 százalékot értek el. A Republikon elemzése szerint a három baloldali párt megállapodása után három nagyobb politikai tömb alakult ki: a kormánypártok, a baloldali összefogás és a „harmadik utas” blokk, a Tisza Párt főszereplésével.

Magyar Péter pártja alig pár hét alatt a teljes népességben 3, a pártválasztók körében pedig 2 százalékponttal növelte a támogatottságát. Jelenleg a teljes népesség 14, a pártválasztók 18 százaléka szavazna a Tisza Pártra. A Republikon felmérésében a DK-MSZP-Párbeszéd összefogást nem szorongatja Magyar, de a növekedési potenciálja nagyobb, mint a hárompárti szövetségnek, így az elemzés szerint nem kizárt, hogy június 9-ig felzárkózzon, és feljöjjenek a második helyre. A Medián és az Iránytű Intézet felmérése szerint már most a Tisza Párt a legerősebb ellenzéki formáció.

A Tisza elsősorban a Momentumot és a Kutyapártot mossa

Az már a korábbi felmérésből is látszott, hogy a Tisza Párt elsősorban a Momentumtól és a Kutyapárttól vitt el szavazókat. Nem jött jól a két pártnak Magyar megjelenése, de április végére 1-1 százalékponttal vissza tudtak kapaszkodni a teljes népesség és pártválasztók körében. A Momentum a teljes népesség körében 4, a pártválasztók között 5 százalékon áll, míg a Kutyapártra 5, illetve 6 százalék szavazna. Mindezek alapján még nem biztos, hogy ez a két párt eléri az EP-választáson az 5 százalékos küszöböt.

A Mi Hazánk Mozgalomnál sem lehetnek nyugodtak, fej fej mellett állnak a Kutyapárttal. Toroczkai Lászlóék támogatottsága 1-1 százalékponttal csökkent az elmúlt egy hónapban, és jelenleg a teljes népesség 5, a pártválasztók 6 százaléka szavazna a pártra. A Mi Hazánktól is tudott Magyar Péter szavazókat elvinni, de kevésbé veszélyezteti a szélsőjobboldali pártot a Tisza, mint a Momentumot és a Kutyapártot.

A Republikon felmérése szerint várhatóan nem jut EP-mandátumhoz a Jobbik-Konzervatívok és az LMP. Mindkét párt 2-2 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség és a pártválasztók körében is. Mesterházy Attila pártja, a Szocialisták és Demokraták meglepő módon 1 százalékon áll, pedig nem is indul a választáson. A felmérés szerint ugyanennyire népszerű a Jakab Péter-féle Nép Pártján és Vona Gábor pártja, a Második Reformkor.

Áprilisban nagy mértékben, 5 százalékkal csökkent a bizonytalanok aránya, már csak minden ötödik (19 százalék) választó nem tudja eldönteni, hogy kire szavazzon. Ez már közelít a 2022-es választás előtti utolsó méréshez, amikor a bizonytalanok aránya 16 százalék volt.

Magyar Péter felkavarta az állóvizet

Magyar Péter alaposan felkavarta az állóvizet, és ezt az is jól jelzi, hogy a válaszadók 73 százaléka állítja: biztosan elmegy választani, és 12 százalék mondja azt, hogy valószínűleg részt fog venni. Ez összesen a válaszadók 85 százaléka, ami éppen megegyezik a 2022-es országgyűlési választás előtt mért részvételi hajlandósággal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!