2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nemzetbiztonsági átvilágításhoz hasonló vizsgálatot folytatnak majd a gyermekvédelmi dolgozók esetében. Mennyire riasztja majd ez az érintetteket?

A magánéletük részleteire is rákérdez az az adatlap, amelyet a gyermekvédelemben, például a gyermekotthonokban dolgozóknak, de a nevelőszülőknek is ki kell tölteniük. Kérdés, hogy mennyire hatékonyan szűr majd az új rendszer – teszi fel a kérdést a Szabad Európa. A választások másnapján elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag azonban nemcsak a büntetéseken szigorít, de utánamegy a dolgozók magánéletének is, ha kell, szó szerint a hálószobáig. Két nappal később már a gyermekotthonok felé is jelezték, hogy szinte azonnal elindul az ellenőrzés a gyakorlatban.

Vajon mit tárnak fel a vizsgálatok?
Vajon mit tárnak fel a vizsgálatok?
Fotó: Depositphotos

Az elfogadott változtatások alapján a jogszabály kiegészült a „kifogástalan életvitel ellenőrzése során kezelt személyes és bűnügyi adatok” résszel. Ebben nemcsak a gyermekvédelemben dolgozó összes személyes adatát kell megadni, hanem a közös háztartásban élőkét is. Velük kapcsolatban a hatóságok kíváncsiak a kapcsolat jellegére és arra is, hogy mióta élnek együtt. A gyermekvédelmi dolgozók jelenlegi és korábbi fizetése is a kitöltendő adatok között szerepel.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) rendőri szervként nem alkalmas arra, hogy ellenőrizze a gyermekvédelemben dolgozók munkaköri kötelezettségeinek teljesítését. Tartani lehet tőle, hogy a szigor és az esetleges következmények miatt sokan elhagyják a gyermekvédelmi ágazatot, ahol eddig is nagy volt a munkaerőhiány.

A törvény életbelépése után 180 napig van lehetőség panasszal élni az Alkotmánybíróság felé, Remport Ádám, a TASZ magánszféraprogramjának szakértője szerint, akkor is, ha az NVSZ még semmilyen intézkedést sem tett, ugyanis az új szabály önmagában, azzal is sérti a magánélethez való jogot, hogy megteremti ennek lehetőségét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!