3p

A legforróbb, legaktuálisabb téma az üzleti életben!
Fenntarthatóság 2024 – ESG: a szabályozási kihívástól az üzleti lehetőségig

Jöjjön el és hallgassa meg a legjobb szakértőket,
ismerje meg a vállalatok és a pénzügyi szektor legjobb gyakorlatait!

2024. október 1. Budapest

Részletek és jelentkezés

Orbán Viktor miniszterelnök az állami médiának adott interjút.

Ami most történik, az gazdasági értelemben nagyon hasonlít a hidegháborúhoz, ketté szakítják a Világot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel, a Kossuth Rádió műsorában. Szerinte Magyarországnak az az érdeke, hogy ne csatlakozzon egyik blokkhoz se, gazdaságilag semleges maradjon, mindkét féllel élénk kapcsolatot tartson fent. 

„Európa egy öngyilkos úton jár, amikor blokkosodással válaszol Ázsia felemelkedésére és a saját nehézségeire” – mondta Orbán, aki szerint nagyon nagy nyomás van az európai vezetőkön, hogy ebbe az irányba menjenek, de Magyarországnak nem ez az érdeke.

„Ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy Magyarországon gyártsák a világ legjobb autóit” – fogalmazott. 

Nem szabad politikai szemüvegen keresztül nézni a gazdaságot, csak a magyar gazdaság érdekeire szabad tekintettel lenni – mondta a miniszterelnök. Szerinte ha ezt a kiindulópontot elfogadjuk, akkor minden konkrét ügyben megtalálják a megoldást. Konkrét intézkedésként a szakmunkáshitelről, egy új otthonteremtési támogatásról és a családi adókedvezmény megduplázásáról beszélt. 



Új gazdaságpolitikai elemként egy állami tőkejuttatási programot említett, amellyel a versenyképes kis- és középvállalkozásokat segítenék. A gazdasági semlegesség segítségével Orbán szerint évi 3-6 százalék közé kell feltornázni a gazdasági növekedést. A miniszterelnökk szerint novemberben jó eséllyel tető alá lehet hozni egy olyan európai megállapodást, versenyképességi paktumot, amely javíthatja az EU gazdasági versenyképességét. 

A kormányfő ezúttal az észak-macedóniai Ohridból beszélt a hallgatókhoz, ahol a két ország közös kormányülését tartják. Orbán szerint Észak-Macedónia egy bonyolult hely, de az EU soros elnökségét betöltő Magyarország segíteni kívánja az uniós csatlakozási folyamatot. 



A miniszterelnök szerint a 2015-ös migrációs válság megmutatta, hogy Észak-Macedónia az illegális bevándorlás legforgalmasabb útvonalán fekszik, ezért a határőrizet terén jó együttműködés alakult ki, például magyar határőrök szolgáltak Macedónia déli határán.

A kormányfő úgy látja, hogy a migráció ügyében Magyarország nincs egyedül, például Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettest a „mi hősünknek” nevezte, amiért belügyminiszterként nem engedte kikötni a bevándorlókat szállító hajókat. Orbán azt mondta, ma már mindenki tudja, hogy a magyaroknak van igazuk, nem szabad beengedni az illegális bevándorlókat. 

A háborúval kapcsolatban a kormányfő azt mondta: a november eleji amerikai elnökválasztás lesz a fordulópont, ami eldönti, hogy a világ tovább halad-e a háborúkhoz vezető ösvényen vagy megáll és visszafordul, békét hirdet és tűzszüneteket köt. Donald Trump a béke elnöke volt – fogalmazott a kormányfő – ezért a világ békeszerető része neki szurkol. Hogy Orbán Balázs botrányt kiváltó szavairól mit mondott a miniszterelnök, azt korábbi cikkünkben olvashatja el:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!