1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nem Budapesten, hanem a nagyobb vidéki városokban esett vissza a legjobban a Fidesz eredménye.

Az európai parlamenti listákra leadott szavazatok bővebb elemzését végezte el a Választási Földrajz a Telexen megjelent cikkében. Itt a leginkább lemérhető, hogy mennyi teret is vesztett a Fidesz-KDNP a Tisza Párt megjelenésével, hiszen utóbbi (vár)megyei listákat nem állított, így azokon továbbra is fölényes győzelmet tudtak aratni a kormánypártok.

A cikk onnan indít, hogy országosan a Fidesz-KDNP 7,5 százalékos relatív szavazatvesztést szenvedett el, de a legnagyobbat nem Budapesten (ahol szinte döntetlenre végzett a Tiszával), hanem vidéken, méghozzá a megyei jogú városokban, valamint a 20 ezer főnél nagyobb egyéb városokban.

Mint látható, e két kategóriában 9,3 százalékos 2019-hez képest a visszaesés, de még a Fidesz-KDNP hagyományosan sziklaszilárd bázisának tekinthető, a korábbi ellenzéki pártok által gyakorlatilag feladott, ezer fő alatti településeken is jelentős, 6,6 százalékos a visszaesés a 2019-es lehengerlő 64,9 százalék helyett "csak" 58,3 százalékát gyűjtötte be ezekben a Fidesz-KDNP a szavazatoknak.

"Megyei bontásban Gyõr-Moson-Sopron megyében esett vissza a legnagyobb mértékben a Fidesz 2019-hez képest: -11.2 százalékponttal. Ugyan ebben a megyében érte el a Tisza egy saját országos átlaga feletti eredményt (31 százalék). A Tisza összesen 60 településen verte meg listán a Fideszt, ebbõl három megyeszékhelyen: Nyíregyháza, Szolnok, Szeged. 20 ezer feletti egyéb településeken: Veresegyház, Jászberény, Dunakeszi, Budaörs, Dunaharaszti, Szigetszentmiklós, Gödöllõ, Gyömrõ, Kazinbarcika"

- olvashatjuk még a Választási Földrajz Facebook-posztjában a vidéki eredményekkel kapcsolatban.

A megyei jogú városok közül egyébként Győrben és Debrecenben bukták a legtöbbet a kormánypártok, 12-12 százalékot. Ez is mutatja, hogy a legnagyobbat a legmagasabbról lehet esni. Ez történt egyébként Budapesten is, a kormánypártok listája a hagyományosan leginkább fideszes kerületekben, a 12-edik és a 16-odik kerületben látványosan kevesebb szavazatot kapott 10,3, illetve 9,3 százalékkal. A többi budai (hagyományosan szintén "jobboldali) kerületben is megütötték a Fidesz-KDNP listát a szavazók, a 2. kerületben 10,8, a 11-ikben 10,3, a 22-ikben 9,3 százalékkal kevesebb szavazat jött össze. A fővárosban a legjobb eredményeit a Fidesz-KDNP az 5. és a 1. kerületben érte el, ezek a legalacsonyabb népességű budapesti kerületek.
 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!