3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Képesek lennénk-e újra ilyen urbanisztikai minőséget, ekkora zöldfelületekkel tagolt lakónegyedeket létrehozni Budapesten, ami ötven éve még ment, minden minőségi problémája ellenére is?

Azért szeretem a Budapest 100-at, mert mindig elgondolkodtat, mire voltunk képesek Budapest fejlesztésében korábban – írja a főpolgármester-jelölt Facebook bejegyzésében. A XIX. század végi, XX. század eleji Budapest robbanásszerű növekedése, a város, a közérdek és a magántőke együttműködése kapcsán ez a párhuzam egyértelmű, sokszor tárgyalt, de idén az 1970-es évek építészetéről szóló program is tanulságos volt – teszi hozzá.

Vitézy Dávid a hétvégén a múltba révedt
Vitézy Dávid a hétvégén a múltba révedt
Fotó: Facebook/Vitézy Dávid

Az újpalotai lakótelep építészeti érdekességeiről szóló sétán folyamatosan az jutott eszembe: melyik lakópark körül jön ma létre ennyi zöld? Figyelünk-e még bárhol arra, hogy a gyerekek autóforgalom keresztezése nélkül jussanak a lakóházakkal egyidejűleg felépült iskolába, ami itt tervezési alapelv volt.

Arra is emlékeztet, hogy a 101 pontos főpolgármesteri programjában több fejezet is foglalkozik ezzel: a minta lakónegyed létrehozása és a bérlakás-program is.

„Ha már Bécs vagy akár Varsó legjobb városfejlesztési gyakorlataiból nem tanulunk, pedig lehetne, akkor legalább Budapest saját múltbéli városfejlesztési történeteiből meríthetnénk!”

A Budapest 100 programban száz évesnél fiatalabb házak is részt vesznek
A Budapest 100 programban száz évesnél fiatalabb házak is részt vesznek
Fotó: Facebook/Vitézy Dávid

A Budapest 100

Az idei témaválasztással célunk párbeszédet indítani egy olyan évtized, sőt egy egész korszak építészetéről, amelyről feldolgozatlansága miatt még kevés információ áll rendelkezésre. Az ismeretek hiányában sok olyan épületet fenyeget a lebontás vagy az eredeti karaktert teljesen elfedő felújítások veszélye, amelyek komoly építészeti, városképi értéket képviselnek - írja a hétvégi eseményekről a program honlapja.

Történeti kontextusuk miatt a közvélemény sokszor negatívan fordul a szocialista időszak épületeihez, nemzetközi szinten azonban egyre több projekt foglalkozik a késő modern építészet értékeivel és az örökség feldolgozásával a közép-európai régióban, és számos kezdeményezés vizsgálja a Kelet és Nyugat közötti kapcsolódásokat is. Ezekhez a törekvésekhez is csatlakozunk az idei programmal, amely egyben a KÉK „Modern évadának” egyik kiemelt eseménye.

Idén először lehetőség lesz a tervezőkkel, az első beköltöző lakókkal is kapcsolatot teremteni, és megvizsgálhatjuk azt is, hogy az elmúlt ötven évben a koncepciók hogyan értek be, megvalósultak-e és miként változtak, újultak meg környékek, városrészek – teszi hozzá a honlap.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!