4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt időszakban egyre többet foglalkoznak a szakértők a gyorsan szaporodó adatközpontok jelentős áramfogyasztásával, amely érintheti a lakossági ellátást is. 

A Big Tech - azaz a technológiai óriásvállalatok, köztük a Microsoft, a Google-ről ismert Alphabet, az Amazon - energiaigénye látványosan hatott egy skóciai szélenergia-projektre. Egy a szárazföldtől 15-20 kilométerre lévő szélturbinafarmról van szó, amelyben 60 darab, száz méter hosszú lapátokat tartalmazó szélkerék termeli az elektromos energiát. 

Nem biztos, hogy eleget termelnek
Nem biztos, hogy eleget termelnek
Fotó: Depositphotos

A projekt gazdái azt ígérték, hogy ha egyszer teljesen befejeződik a rendszer telepítése, 1,3 millió háztartást fog ellátni árammal. Ezt az ígéretet addig tartották, amíg meg nem jelent az Amazon, a világ legnagyobb online kiskereskedő cége, amely lekötötte magának a 880 megawatt kapacitású létesítmény energiatermelő képességének felét a Wired magazin beszámolója szerint.

Meredek emelkedő

Ez a lépés része a nagy technológiai vállalatok versenyének az energiaforrásokért, amelyek kiszolgálhatják kimeríthetetlen étvágyú adatközpontjaik áramfogyasztását. Európában 2023-ban 79,4 millió dollárt (28,4 milliárd forint) költöttek adatközpontprojektekre – derül ki a Global Data adatszolgáló cég számaiból. Ez a kiadás 2024-ben tovább nőtt. 

Ráadásul az Electric Power Research (ERPI) nonprofit kutatóintézet friss jelentése szerint ezzel nincs cége. Ahogy arról pár napja megjelent cikkében a Buksza - a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Mfor és Privátbankár mindennapi pénzügyekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó szerkesztőségi blogja - beszámolt az évtized végére csak az Egyesült Államok teljes áramtermelésének több mint 9 százalékát az adatközpontok nyelhetik el. Ez azt jelenti, hogy részesedésük a jelenlegi 4 százalékról több mint a duplájára nőhet. Nem csupán amerikai problémáról van szó: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint a világon működő adatközpontok energiaigénye már 2026-ra a jelenlegi duplájára nőhet. Ennek túlnyomó része a mesterséges intelligencia eszközeinek óriási áramfogyasztásából fakadhat.

Dollármilliárdok mennek arra

A Micorosoft 3,2 milliárd dollár értékű fejlesztést jelentette be Svédországban. Németországban kétszeresére növeli adatközpontja mennyiségét, Franciaországban 4,3 milliárd dollárt fog költeni a mesterséges intelligencia működtetésének infrastruktúrájára. Az Amazon Brandenburgban az adatközpontok hálózatát hozza létre 8,5 milliárd dolláros németországi bővítési terveinek részeként. Spanyolországban 17,1 milliárd dollárt fektetnek be.

A Google 1,1 milliárd dollárt költ finnországi adatközpontjára, hogy képessé tegye az MI támogatására. Ezek a fejlesztések veszélyeztetik a cégek zöldenergiaterveinek végrehajtását. A Microsoft, a Meta és a Google 2030-ra, a jelentős raktározási és szállítási feladatokat is ellátó Amazon 2040-re akarja nullára csökkenteni tevékenysége szén-dioxid-kibocsátását. Ennek ellentmond a mesterséges intelligencia miatt megugrott energiaigény.

Van, aki tiltaná

A vállalatok abban láthatják a megoldást, hogy új adatközpontjaikhoz áramtermelő kapacitásokat – elsősorban napelemes megoldásokat – is építenek. Lehet ugyan valamennyit spórolni, például a processzorok léghűtésének vízhűtésre cserélésével, de nem elegendőt. Dániában napelemparkok építését finanszírozza a Meta. Norvégiában szélenergia parkokba szállt be a Google. A Microsoft az Egyesült Államokban és Európában összesen 10 milliárd dollár értékben kötött zöldenergia-fejlesztési szerződéseket. Az Amazon legnagyobb napelemes áramtermelő létesítményét nyitotta meg Sevillában.

Vannak azonban, akik megálljt parancsolnának a technológiai mamutok lépéseinek: Dublinban és Amszterdamban moratóriumot vezettek be az adatközpontok építésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!