3p

A friss előrejelzések azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia energiafogyasztása gyorsabban fog nőni, mint ahogy a zöldenergia átveszi a hagyományos áramtermelési módszerek helyét.

Az egyre népszerűbb mesterséges intelligenciával (MI) működtetett eszközök óriási adattömegeket dolgoznak fel. Milliárdnyi, sőt ezermilliárdnyi információmorzsából rakják össze válaszaikat a nekik feltett kérdésekre, aminek kiszolgálása óriási adatközpontokat igényel.

Az MI felpörgeti a villanyórákat
Az MI felpörgeti a villanyórákat
Fotó: Depositphotos
Ezek a rendszerek működésükhöz és az eközben keletkező hő miatt szükséges hűtéshez rengeteg energiát használnak fel. A tudósok eddig nem sok figyelmet fordítottak erre, ám az Electric Power Research (ERPI) nonprofit kutatóintézet friss jelentéséből kiderült, hogy az évtized végére csak az Egyesült Államok teljes áramtermelésének több mint kilenc százalékát az adatközpontok nyelhetik el. Ez azt jelenti, hogy részesedésük a jelenlegi négy százalékról több mint a duplájára nőhet. Nem csupán amerikai problémáról van szó: Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint a világon működő adatközpontok energiaigénye már 2026-ra a jelenlegi duplájára nőhet. Ennek túlnyomó része   mesterséges intelligencia eszközeinek óriási áramfogyasztásából fakadhat.

Az ERPI számításai szerint az OpenAI ChatGPT-je, ami elindította az MI rohamos terjedését 2022 végétől kezdve, tízszer annyit energiát fogyaszt, mint amennyit a tipikus Google-keresések. Ez a tréningezése közben felhalmozott óriási adatbázis mozgatásából és az ehhez szükséges energia hőtermelésének levezetéséből fakad. Szaporítva a statisztikai adatokat ideillik a Goldman Sachs bankház szakértőinek becslése. E szerint 2028-ban az adatközpontok energiafogyasztásának 19 százalékáért az MI-s modellek lesznek a felelősek. A Goldman másik előrejelzése szerint 2024-ben a világ energiafogyasztásának egy-két százalékát fogják képviselni az adatközpontok. Ez 3-4 százalékra mehet fel 2030-ra. Az USA-ban, ahol az ilyen központok nagyjából fele található, nyolc százalék lehet ez az arány. A Goldmannek arra is van becslése, hogy ennek a többletigények a kiszolgálása milyen arányban származhat hagyományos módon előállított elektromos energiából. Hatvan százalékra teszik ezt forrást, ami azt jelenti, hogy az MI hozzájárul a globális felmelegedéshez. Ez ellentmond azoknak a szakértői véleményeknek, amelyek szerint a mesterséges intelligencia terjedése enyhíteni fogja a klímaválságot. Pontosabban úgy kell fogalmaznunk, hogy a tudósoknak és a gazdaság szervezeteknek az MI segítségével jobban kell segíteniük az zöldenergia termelésének terjedését, mint amilyen tempóban nő az adatközpontok energiafogyasztása. (Via Popular Science

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!