7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egy első osztályos esetén csak a szükséges tanszerek 35-45 ezer forintba kerülnek sportfelszerelés, ünneplő, íróasztalt és szék nélkül, mert akkor már a végösszeg könnyen elérheti, akár meg is haladhatja a 100 ezer forintot. 

Több önkormányzatnál is kiderült, hogy különböző formában kínálnak megoldást a tanév eleji megterhelő anyagi helyzetre. A Pénzcentrum készített egy összeállítást, amelyből kiderül, hogy szinte minden városban és kerületben elérhető a segítség, érdemes tehát felmenni a helyi települési önkormányzat internetes oldalára, és onnan letölteni az igénylőlapokat.

Kőbánya, X. kerület: a 2023. augusztus 1. napján kőbányai lakcímmel rendelkező általánosiskolás-korú gyermekek és a középfokú intézmény nappali tagozatán tanuló diákok részesülhetnek a 8 000 forintos vásárlási utalványban. A Kelet-pesti Tankerületi Központ által kerületben működtetett általános iskolák tanulói, valamint a Szent László Gimnázium és a Zrínyi Miklós Gimnázium diákjai az iskolákban vehetik át az utalványokat. A kerületen kívül tanuló általánosiskolás-korú és a középiskolás-korú tanuló gyermekek törvényes képviselői – a lakcímkártya és a 2023/2024. tanévre szóló iskolalátogatási igazolás bemutatásával – 2023. augusztus 28. és szeptember 15. között a Polgármesteri Hivatal Ügyfélközpontjában vehetik át az utalványokat.

A kerületek különböző jutattásokat adnak. Fotó: Depositphotos
A kerületek különböző jutattásokat adnak. Fotó: Depositphotos

Óbuda, III. kerület: beiskolázási támogatás akkor kérhető, ha a kérelmező családjában egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 90 000 forintot, egyedülálló szülő esetén a 100 000 forintot. A beiskolázási támogatás összege általános iskolai tanuló részére 10.000 forint középiskolában vagy szakiskolában tanuló gyermek részére 15 000 forint, felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató fiatal felnőtt részére 17000 forint. A beiskolázási támogatás iránti kérelmet évente gyermekenként egy alkalommal, augusztus 21. és november 30. között lehet benyújtani.

Kispest, XIX. kerület: az önkormányzat 2017. óta hagyományosan minden évben 1-1 millió forinttal támogatja a kerületi iskolákat a Kispesti Iskola Támogatási Alapból. A támogatást az iskolák – a jogszabályi kereteket között– saját belátásuk szerint használhatják fel akár iskolai kirándulások, akár eszközbeszerzések, akár felújítások megvalósítására.

Zugló, XIV. kerület: tanévkezdési támogatás akkor jár, ha a gyermeket gondozó családban, az egy fogyasztási egységre jutó egyenlő értékű jövedelem nem haladja meg a 110 000 forintot, és a család tagjainak egyike sem rendelkezik vagyonnal, valamint ahol a gyermeket gondozó szülők vagy a gyermeket gondozó más törvényes képviselőjének valamelyike Budapest XIV. kerületi bejelentett lakcímmel rendelkezik. A tanévkezdési támogatás gyermekenkénti összege 10 000 forint, a kérelmet a gyermek törvényes képviselője a megfelelő nyomtatványon augusztus 1-október 31. napja között nyújthatja be.

Rákospalota, XV. kerület: a polgármester Újpalota iskoláztatási támogatásra való jogosultságot állapít meg annak a gyermeket nevelő személynek, akinek gyermeke az adott év szeptemberében egy köznevelési intézményben az első, ötödik, kilencedik, illetve középfokú tanulmányainak utolsó évfolyamát kezdi meg. A Újpalota iskoláztatási támogatásra az a gyermekkel azonos bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő vagy gyám jogosult, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem összege nem haladja meg a 250 000 forintot. A Újpalota iskoláztatási támogatás összege 25 000 forint, mely gyermekenként, az első, az ötödik, a kilencedik, valamint a középfokú tanulmányok utolsó évfolyamának megkezdésekor egyszer adható pénzbeli ellátás. A támogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet június 15-szeptember 30. közötti határidőn belül kell benyújtani

Csepel, XX. kerület: a csepeli önkormányzat 15 ezer forintos iskolakezdési utalványt biztosít minden, az általános iskola első osztályát szeptemberben kezdő csepeli gyermeknek. A Csepeli Gyermeksziget Program keretében biztosított támogatást a polgármesteri hivatal Családtámogatási Irodáján lehet igényelni.

Újpest, IV. kerület: beiskolázási támogatást biztosít azon újpesti lakcímmel rendelkező szülő részére, akinek gyermeke/fiatal felnőtt gyermeke 6. életévét betöltötte, de 23. életévét nem töltötte be, nappali tagozaton folytat tanulmányokat és önálló keresettel nem rendelkezik. A beiskolázási támogatás összege gyermekenként, valamint fiatal felnőttenként egyszeri 15 000 forint. A kérelem elbírálása során jövedelemvizsgálat történik, az egy főre jutó jövedelemhatár 2 fő esetében 143 640 forint, 3 vagy ennél több fő esetében 119 700 forint. Emellett az önkormányzat tanszercsomaggal készül az első osztályos tanulóknak minden újpesti iskolába. A csomag tartalmaz gyurmát, vízfestéket, ragasztót, színesceruzát, vonalzót, valamint 100 százalékban újrahasznosítható kulacsot és uzsonnásdobozt.

Budavár, I. kerület: az iskolakezdési támogatásra jogosult a kérelmező, ha alapfokú oktatásban, vagy a 18. életévét be nem töltött nappali oktatás munkarendje szerint középfokú oktatásban tanulmányokat folytató gyermeket nevel és egyedülálló és a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 161 025 forintot, vagy nem egyedülálló, és a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 142 500 forintot.

Az iskolakezdési támogatás összege gyermekenként évente 15 000  forint.

Az iskolakezdési támogatás megállapítása iránti kérelem a tanítási év utolsó tanítási napját követő naptól kezdődően a következő tanítási év szeptember 30. napjáig nyújtható be.

Hegyvidék, XII. kerület: beiskolázási támogatásra jogosult az az általános iskolában, szakiskolában, középiskolában, főiskolán vagy egyetemen tanuló gyermek, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 86 200 forintot, fokozottan rászoruló gyermek esetén a 99 800 forintot. A támogatás a tanuló nagykorúvá válása után is megállapítható, ha szakiskola, középiskola nappali tagozatán tanul és a 20. életévét még nem töltötte be, vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója és még nem töltötte be a 25. életévét. A támogatás iránti kérelem szeptember 30-áig nyújtható be a Népjóléti Irodán. A támogatás összege tanulónként 16 000 forint.

Erzsébetváros, VII. kerület: az erzsébetvárosi beiskolázási támogatás feltétele, hogy az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 131 000 forintot. Összege 1 osztályosok esetében 20 ezer, 2-4 osztályosok esetében 25 ezer, 5. osztálytól nappali tagozaton tanulóknak 23 éves korig 30.000 forint/fő/év.

Józsefváros, VIII. kerület: a beiskolázási támogatás automatikusan jár minden első osztályos gyerek szüleinek, nem szükséges kérelmet benyújtani hozzá. A támogatás egy év végéig beváltható 15 ezer forint értékű vásárlási utalvány, amit a Józsefváros kártya elfogadó helyeken lehet beváltani. Ezen kívül van tanszergyűjtés is. Az odaérkező adományokat józsefvárosi rászoruló tanulók kapják meg.

Pesterzsébet, XXI. kerület: beiskolázási támogatás nyújtható, annak, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 450 százalékát (128 250 forint), vagy szülő vagy más törvényes képviselő által egyedül nevelt, 3 vagy több gyermekes családban élő, illetve emelt összegű családi pótlékban részesülő gyermek esetén a szociális vetítési alap összegének 480 százalékát (136 800 forint). A beiskolázási támogatás összege tanulónként 6 000 forint, a kérelmeket július 1- szeptember 30. napjáig lehet benyújtani. Ezek mellett az önkormányzat még tanszercsomagot biztosít a kerületi általános iskolák 1-4. osztályos tanulói számára, melyek az érintett iskolák közreműködésével kerülnek kiosztásra a tanév elején.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!