3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) már a tanév rendje nyilvánosságra hozásának csúszását is kifogásolta, de a tanítási idő felosztásával is elégedetlenek.

Bő egy héttel az iskolakezdés előtt megjelent a tanév rendjéről szóló rendelet. Az első tanítási nap 2023. szeptember 1., az utolsó 2024. június 21. Három hetes lesz a téli szünet.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke nem csak a tanrend csúszását kifogásolja, de a sok egyébbel is, többek között azzal, hogy bár  a státusztörvény júliusban életbe lépett, a végrehajtási rendelete továbbra sem jelent meg - írja az Infostart.

Nem kevés feszültséggel indul majd az új tanév. Fotó: Depositphotos
Nem kevés feszültséggel indul majd az új tanév. Fotó: Depositphotos

"A szeptember 1-jei kezdés teljesen felesleges" - vág a közepébe Gosztonyi.

"Legfeljebb a téli szünet kezdetéből egy napot lecsippentettek volna. Nyilván a téli szünet meghosszabbítása megint energetikai-politikai intézkedés, azt nem értjük, hogy a hátrányosabb régiókban miért a lakosságra hárítja a megemelkedett fűtési terheket a kormány. Az egyedüli igazán pozitív dolog, hogy a tavaszi szünetnél a húsvéthétfő teljes hetét megkapják a diákok" - elemezte a helyzetet, utóbbival kapcsolatban kiemelve, hogy mivel nincs egyhetes síszünet, március-áprilisra már nagyon kifáradnak a diákok a januári újrakezdés után.

Megítélése szerint nem befolyásolja az alapproblémát, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar kérésére az érettségi vizsgák időablakát "kinyitották" július 3-ig, mert továbbra is június 17-én kezdődik a szóbeli vizsga, amikor a tanárok még tanítanak, "a kettőt együtt érdekes lesz összeegyeztetni".

Június 21-ig tart majd a tanév, ezzel kapcsolatban újból hangsúlyozta, a pedagógusok mellett a szülők és mások is úgy vélik, ilyenkor már nem lehet tanítani, június második felében már annyira meleg van, az iskolaépületek jelentős része pedig panelépület nagy ablakokkal, amelyek sokkal inkább felmelegednek.

Arra is reagált, hogy az általuk "státusztörvénynek" nevezett jogszabály végrehajtási rendelete még mindig nem jelent meg a Magyar Közlönyben.

"Azt hittük, hogy a tanév rendjével együtt az is megjelenik. A státusztörvényt július 4-én fogadta el a parlament, és július 15-étől már bizonyos paragrafusai életbe is léptek. Egész egyszerűen ahhoz, hogy ezeket a már életben lévő jogszabályokat alkalmazni lehessen, szükséges egy olyan pontosító rendelkezés, amit a végrehajtási rendeletben kell szabályozni. Ez az, ami még nincs meg. Gyanítom, hogy ezen a héten meg fog jelenni, idézni tudnám az államtitkár urat: csak semmi pánik, a gyerekek még csak ügyeletre mennek az iskola közelébe... Az államtitkár úgysem szokott azzal törődni, hogy a pedagógusok hogyan készülnek fel" - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!