3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Miközben a béremeléshez "Brüsszelre" vár a kormány, néhány pedagógus kaphat egy kis fizetéskiegészítést.

Havi nettó 75 ezer forintos ösztöndíjra pályázhatnak a tehetséggondozásban kulcsszerepet játszó tanárok a kormány által most meghirdetett Köbüki programban - mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban.

Korábbi tüntetésen készült felvételünk. Fotó: Izsó Márton /Mfor
Korábbi tüntetésen készült felvételünk. Fotó: Izsó Márton /Mfor

Az államtitkár szavai szerint mindenki számára nyitott, minél több tehetséget azonosító és aztán folyamatosan támogató, átlátható és utánkövethető rendszert szeretnének létrehozni, amelybe a jelenleg is futó tehetséggondozó programokat is betagoznák.

"Azokat a tanárokat támogatjuk, akik a tehetséggondozásban kulcsszerepet játszanak"

- jelentette ki Hornung Ágnes. Az ő ösztönzésükre, munkájuk elismerésére hozták létre a Köbüki tehetséggondozó tanári ösztöndíjat. Az oktatók nyílt pályázati rendszerben, a www.emet.gov.hu oldalon jelentkezhetnek, és a nyertes pályázók tíz hónapon át havi nettó 75 ezer forint támogatást kaphatnak munkájuk további folytatására.

A pályázat benyújtására egy hónapig van lehetőség, az eredményhirdetés októberben lesz. Ez az ösztöndíjprogram nem a köznevelési rendszerhez kapcsolódó bérkiegészítés, hanem a tehetséggondozás támogatása, az abban részt vevő tehetséggondozók további motiválása - ismertette.

"A mi feladatunk, hogy elősegítsük a tehetségek felfedezését, továbbá a tehetségük kibontakoztatásához szükséges támogatást minél teljeskörűbben biztosítsuk. Úgy tudnak elindulni képességeik kibontakoztatása felé, ha vannak olyan szakemberek, akik felfigyelnek rájuk és fejlesztik őket, egyengetik pályájukat"

- fogalmazott Hornung Ágnes.

Elmondta: a pedagógusoknak ezért a pluszpénzért nem kell pluszmunkát vállalniuk. Azok jelentkezhetnek, akik már legalább három éve középfokú köznevelési intézményben tanítanak és kiemelkedő tehetséggondozó tevékenységet folytatnak. "Ezek a pedagógusok a tehetségek fejlesztésében eddig is példaértékű eredményeket értek el, és mi azt szeretnénk, hogy ezt a munkát tovább folytassák" - tette hozzá.

Az interjúból kiderül, hogy a tanárok egyénileg jelentkezhetnek a Köbüki ösztöndíjra. A pályázat független attól, hogy a jelentkező melyik középfokú oktatási intézményben dolgozik. A forrás rendelkezésre áll, a most kezdődő tanévben több mint 1600 pedagógus részesülhet a támogatásban, amelyre több mint 1,2 milliárd forintot különítettek el.

Az államtitkár kifejtette, hogy a Nemzeti tehetség program (Ntp) komplex rendszer, több elemből áll; célja, hogy minden tehetséget megtaláljanak és végigkísérjék, segítsék őket tehetségük kibontakoztatásának útján. Ennek része a most meghirdetett ösztöndíj is.

Hozzátette: azt szeretnék, hogy a rendszerbe történő belépéstől kezdődően minden abszolút mérhető legyen. Aztán amikor a fiatalok kikerülnek az Ntp rendszeréből, azt is lehessen látni majd, hogyan hasznosultak a támogatott programok.

Elmondta, valamennyi tehetséggondozó programot az új rendszerhez igazítva finomhangolják, és van olyan is, amely jelentősebben átalakul, de az ismert programok folytatódnak. A meglévő programokat az említett egységes mérési rendszerbe integrálják.

Hangsúlyozta: a finomhangolás lényege a nyomonkövethetőség és ezáltal a programok hatékonyságának növelése.

"Hazánk jövője a magyar családokban gyökerezik, a támogatásuk, valamint a tehetségek megtalálása közös érdekünk"

- fogalmazott az államtitkár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!