4p

Államilag kiemelt beruházássá nyilvánítaná és jelentősen egyszerűsítené a konténerkazánok telepítését a kormány, miközben a Klebelsberg Központ adatai szerint a korábban emlegetett 400 darab mobilkazán töredékét szerelték eddig fel az iskolákban.  

Iskolakezdés előtt, épp egy éve, a tavalyi augusztus többek között arról is szólt, hogy a kormány sorra mérte fel az alternatív fűtési lehetőségeket az iskolákban, melyről tilos volt bármilyen információt kiadniuk az oktatási intézményeknek. A tankerületi központok kifejezetten arra kérték az iskolák vezetőit, hogy kezeljék bizalmasan az információt, miszerint fel kell mérniük, van-e lehetőség gázról fatüzelésre átállni, vagy kályhák beszerzésére – ha a szükség úgy hozza.

Mivel egyes hírek szerint a felmérés eredménye elég siralmas lett, tavaly szeptember végén jelentették be, hogy első körben négyszáz darab, pellet tüzelésű  konténerkazánt szerez be a Technológiai és Ipari Minisztérium, és azokat közintézményekben – többek között iskolákban – használják majd.

Itt még technológiai és ipari miniszterként büszkén mutatja Palkovics László a konténerkazán prototípusát 2022 októberében. Fotó: Facebook
Itt még technológiai és ipari miniszterként büszkén mutatja Palkovics László a konténerkazán prototípusát 2022 októberében. Fotó: Facebook

Ősszel aztán be is üzemelték az első mobilkazánt a Zala megyei Nagykapornak iskolájában, de a kormány ekkor sem volt hajlandó elárulni a gyártó cég nevét, valamint azt, hogy honnan és mennyiért akarja beszerezni azt a 400 kazánt, amely telepítését (és a későbbiekben még továbbiakat) épp most akarja a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokká nyilvánítani.

Akkor arra hivatkoztak, hogy a „kért adatok döntéselőkészítési célt szolgálnak” – számolt be az esetről tavaly az Átlátszó.

A lap akkor még közérdekű adatigényléssel sem tudta kideríteni, kitől és mennyiért vásárolja meg az állam a mobilkazánokat. Vadai Ágnes országgyűlési képviselő sem tudott meg többet, akinek a parlamenti írásos kérdésére Koncz Zsófiától, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkárától azt a választ kapta, hogy „a beszerzések egyrészt importból, másrészt hazai gyártóktól történnek.” Azaz a konténerek felét (200 kazánt) importból biztosítják, míg a másik felét hazai gyártásból.

Tavaly októberben Zalaegerszegen még Palkovics László korábbi technológiai és ipari miniszter részvételével be is mutatták azt a prototípust, amelyből a 200 mobilkazánt leszállítják.

Ezért is furcsa, hogy most a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Gyermekvédelmi Központ konténerkazán telepítésre kiírt közbeszerzésén mégsem ez a bizonyos zalai cég a nyertes.

(Amely kilétét valamilyen okból folyamatosan homály fedte, ám épp egy kormányzati videóból az derült ki, hogy a zalaegerszegi New Konstruktív Kft-ről van szó, amelynek tavalyi árbevétele valóban jócskán, 1,8 milliárdról 2,3 milliárd forintra ugrott).  

A pályázaton a két mátészalkai indulóból a Remach-Ép-Gép Épület és Épületgépészeti, Kivitelező Kft. szállíthatja le és helyezheti üzembe az egy darab 48 kilowatt teljesítményű és a kettő darab 96 kilowatt teljesítményű konténerkazánt közel 30 millió forint értékben.

A május 25-én aláírt szerződés értelmében egész pontosan 27 853 455 forintért alakítják ki három mátészalkai intézményben (Szilaj Speciális Gyermekotthon, Tölgyerdő Gyermekotthon, valamint a Nyárfaliget, a Fenyőerdő, a Hársliget és az Akácliget Lakásotthon közös épületébe) az alternatív fűtési lehetőséget.

A kormány a tavaly meghirdetett konténerkazán-kampányra egymilliárd forintos támogatást adott a megugró villamosenergia- és gázárak miatt. A technológia azonban csak ott használható, ahol a hő és a melegvíz az épületben lévő radiátorokba, hőcserélőbe bejuttatható, „de meghatározott esetekben még örökségvédelmi bejelentési eljárást sem kell lefolytatni” – áll a társadalmi egyeztetésre kiírt dokumentumban.

Palkovics egyébként tavaly azt mondta, hogy 1400 intézményt azonosítottak, ahol felmerülhet a konténerkazánok alkalmazása. De egyelőre 400 ilyen eszközt rendeltek meg, ráadásul azokat 2023 februárjáig kellett volna felszerelni.

Küldtünk kérdést a Klebelsberg Központnak, hogy a helyére került-e az összes tervezett kazán. Válaszukban arról tájékoztatták lapunkat, hogy a kérdésünkben szereplő kazánokat a kormány szélesebb körben, nemcsak oktatási, hanem szociális intézményeknek is biztosította. Tankerületi iskolákba eddig 75 darab érkezett meg, további  59 esetben a helyszín előkészítése folyamatban van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!