4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a családon belüli erőszak megelőzéséről és az áldozatok védelméről szóló fővárosi stratégiát.

A Bősz Anett és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztést egyhangúlag fogadta el a testület.

A stratégia célja a családon belüli és a párkapcsolati erőszak megelőzése és visszaszorítása, az áldozatok védelme az erőszak minden formájával szemben.

Továbbá az is, hogy hozzájáruljon a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának megszüntetéséhez, a nők és a férfiak közötti egyenlőség elősegítéséhez, a nők pozíciójának megerősítése révén.

Egyhangúlag fogadta el a Közgyűlés a stratégiát (korábbi felvétel). Fotó: MTI
Egyhangúlag fogadta el a Közgyűlés a stratégiát (korábbi felvétel). Fotó: MTI

A dokumentummal olyan fővárosi szakpolitikai intézkedések megtervezéséhez és bevezetéséhez kívánnak alapot szolgáltatni, amelyek a családon belüli erőszak megelőzését, valamint az áldozatok védelmét és megsegítését szolgálják.

A stratégia több feladatot is kijelöl a fővárosi önkormányzat számára. Ezek között szerepel, hogy a munkavállalóira vonatkozóan dolgozzon ki munkahelyi prevenciós dokumentumot és áldozatvédelmi protokollt, kezdeményezze a családvédelmi koordinációt végző kerületi szervek együttműködését, valamint hozzon létre egy fővárosi áldozatvédelmi fórumot az e területen dolgozó intézmények, civil szervezetek, hatóságok és rendvédelmi szervek részvételével.

A dokumentum javasolja továbbá, hogy a főváros végezzen felmérést az igényekről és készítsen tervet a családon belüli erőszak áldozatai számára elérhető, a biztonságos és megfizethető lakhatást hosszú távon biztosító programok indítására.

Indítványozzák azt is, hogy a bántalmazott szülők gyermekeinek biztonsága érdekében az önkormányzat kezdeményezze a kényszerláthatás problémájának kezelésére irányuló szakmai ajánlás kidolgozását a családok átmeneti otthonaira.

A dokumentum előírja a fővárosi önkormányzatnak, hogy biztosítsa a családon belüli, párkapcsolati erőszak áldozatai számára elérhető segélyvonalak kapacitásbővítésének lehetőségét.

Kiss Ambrus elmondta, tavaly 833 esetben kellett családon belüli erőszak miatt a fővárosban a gyermekvédelmi szolgálatnak a rendőrséghez fordulnia. A családon belüli erőszak 22 százalékban a gyerekeket éri, de sok időskorút is bántalmaznak - ismertette.

A képviselők Horváth Csaba (MSZP) zuglói polgármester javaslatára 17 igen szavazattal, 9 nem ellenében úgy döntöttek, felkérik a főpolgármestert, hogy a felterjesztés jogával élve kezdeményezze az Országgyűlésnél a köztársasági elnök közvetlen megválasztását. A javaslatba László Imre (DK) újbudai polgármester javaslatára bekerült, hogy a lemondott köztársasági elnök ne kaphassa meg törvényben előírt juttatásait.

A képviselők egyhangúlag úgy döntöttek, 22 millió forintos keretösszeggel pályázatot írnak ki, amelyben a lakótelepi társasházak és lakásszövetkezetek 50-380 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a közterületi zöldfelületek gondozásához.

A közgyűlés a józsefvárosi képviselő-testület kezdeményezésére egyhangúlag úgy döntött, hogy egy eddig névtelen közterületet Dirnfeld Janka térre neveznek el.

Dirnfeld Janka az indoklás szerint az 1904-ben alapított Feministák Egyesületének egyik oszlopos választmányi tagja volt, az egyesület titkáraként pedig egyik fő szervezője az 1913-as Budapesti Nemzetközi Női Választójogi Kongresszusnak.

A közgyűlés a zuglói képviselő-testület javaslatára úgy döntött, a XIV. kerületben parkot neveznek el Gyenes Gitta festőművészről, grafikusról, Radák Olgáról, a magyar nőnevelés jelentős alakjáról, Hajnal Anna költőről, valamint Ungár Margitról, az első magyar ügyvédnőről.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!