5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Lehet zöld és vegán is, lényeg, hogy ne a rohanásról szóljon a nagy ünnep előtti két hét. Elmehetünk például múzeumokba is, nem csak éttermeket lehet felkeresni.

Régen sem ünnepeltek egyformán a magyar családok, bár az agyunkban az a közhely maradt meg, amikor anya, apa és gyermek együtt örülnek a szépen feldíszített karácsonyfának, papa igazgatja a fenyőtalpat, a mama mosolyog, mintha nem is lótott-futott-főzött volna egész nap, csilingel az angyalka, és boldog a szemünk fénye.

Egy árverés is lehet kiváló decemberi program. Fotó: depositophotos
Egy árverés is lehet kiváló decemberi program. Fotó: depositophotos
A 21. századra jócskán megváltoztak az ünnepi szokások, és új fogalmak kerültek bele hétköznapi nyelvünkbe. A vásárlási lóti-futi helyett jelszó lett a nem mindenki által pontosan értelmezett SlowXmas, azaz a lassú ünnep. 
Ahogy a közelmúltbeli sajtótájékoztatón fogalmaztak a szervezők, szóljon ez az advent a kulturális feltöltődésről és az élményszerzésről. Már hatodik alkalommal „lassulnak le” Budapest tematikus utcái, a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca) és a Ráday Soho (Ráday utca). Azt persze nem lehet kizárni, hogy vásárolnak is majd az emberek, de talán akkora nyüzsgésre nem lehet számítani, mint mondjuk a Bazilika környékén.

A jelszó nemes: a karácsony körüli stresszt cseréljük élményekre és művészetre.

Mindezen programokat egy csokorba gyűjtve a www.bevasarloutca.hu/slowxmas oldalon teszik kereshetővé a szervezők. Mindig vannak új elemek, idén kvízesteket tartanak a szervezők, jövőre pedig egy újság megjelentetését is tervezik, amelyben majd különböző kulturális rovatokon keresztül ismerhetik meg az utcákat és a kezdeményezés eszmei hátterét az olvasók. Közös kézműves foglalkozások, finom borok, koncertek, irodalmi beszélgetések, valamint gyerekprogramok, jótékonysági akciók próbálják átformálni az ünnepi hetek hangulatát. Az idén már a Margit-negyed is csatlakozik a kezdeményezéshez.

Zölden is lehet

Egyelőre csak megszállott értelmiségi családok a zöld karácsony hívei. Ők már hetekkel előre készülnek, az ajándékok a baráti körnek többnyire saját készítésű dzsemek, pesztók, kis papírzacskóban házi fűszerek, maguk tervezte kézműves figurák, természetjáró programok, botanikus kertlátogatások, élménycsomagok. Csomagolás alig, ha igen, barna papírból, amelyre a gyerek fest virágokat, minden újra hasznosítható, a bátrabbak a mécseseket maguk öntik, piros almákba tűzik a kis gyertyát, textil a szalvéta az ünnepi asztalon, az abrosz meg még a nagymamáé volt. A fenntarthatóság, az eredetiség, a műanyag amerikai giccsözön elutasítása az alapvető eszmék. Gyakran jótékonykodnak is.

A karácsonyt ma már sok helyütt több napon keresztül ünneplik. A mozaikcsaládok voltaképp ugyanazt a szertartást játsszák le többször, több helyen. Modernebb, merészebb változat, amikor a nagy család egyszerre jön össze, rendeznek egy partit, de megfogadják, hogy senki nem vesz ajándékot senkinek, például a feleség a férj első házasságából származó lányának, vagy a háziasszony a jelenlegi férje anyukája testvérének, vagy ha mégis, akkor szűk körben lebonyolítják ezt. 

Előfordul, hogy „három költésből” származó gyermekek, unokák, menyek és vejek szeretnék együtt megünnepelni a karácsonyt, lehetőleg veszekedések és viták nélkül. 

Ahány vendég, annyiféle allergia

Ilyenkor nem könnyű a házigazda dolga, mert újabban ahány vendég, annyiféle allergia,  érzékenység, diéta – sokfélét, sokféleképpen kell főzni, sütni. Nem elég a töltöttkáposzta, hal, töltött pulyka, bejgli, mint alapmenü, mert van, aki nem eszik húst, más fogyókúrázik, cukorbeteg, nem szereti a halat, utálja a tojást, allergiás a dióra, kirázza a hideg a tejtermékektől.

A vegán karácsonyon ma már nem ütközik meg senki, az internet ontja a hagyományos fogások vegán változatát. Igaz, ezek munkásabbak, és jó előre be kell szerezni a hozzávalókat, amelyek sok esetben drágábbak, mint az állati eredetűek. Ma már külön csak "mentes karácsonyi vásárt" rendeznek a RAM-ban, a második decemberi hétvégén. A vegán éttermek pedig – mint például a Napfényes a Curia utcában – már hetek óta veszik fel a megrendeléseket a halászlé, a töltöttkáposzta és a bejglik úmódi változatára.

Amikor baráti parti lesz belőle

Magyarországon ma több százezer ember él egyedül. Ha nincsenek már elérhető közelségben a gyermekek, unokák – mondjuk kivándoroltak külföldre – akkor érdemes baráti találkozóvá varázsolni a karácsonyt, forralt bort iszogatni, beszélgetni, társasozni, zenét hallgatni, a szintén egyedül élő barátokkal, barátnőkkel, szomszédokkal. Célszerű minden évben más lakásán találkozni, amelyben, ha nem is magasodik fenyő, de fel van hangulatosan díszítve. Ugyancsak praktikus, ha előre megszervezzük, ki kit fuvaroz, hova.

Nem is olyan friss az a tendencia, amikor karácsonykor elutazik a család, és a jó előre megvásárolt wellness csomagokat, hosszú hétvégéket ilyenkor veszi igénybe. Ezek az ünnepi utazások nem olcsók, de ilyenkor nem vesz senki ajándékot senkinek, és főzni-sütni sem kell. A szobában koccintanak, utána pedig kezdődik az étteremben az ünnepi vacsora. Ma már sok szálloda számos kísérő programmal ötvözi a náluk töltött ünnepnapokat.

Akadnak persze kevésbé ideális karácsonyok is, erről se feledkezzünk meg. Kórházi ágyhoz tapadva izgulni, sikerült-e a műtét, infúzióba bekötve feküdni, szülészeten, tűzoltó állomáson  ügyeletesnek lenni, órákig várni a gyereket a reptéren, akinek a gépe több ezer kilométerre vesztegel valahol - vagy éppen az utcán, a hidegben sorba állni, némi kis ennivalóért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!