<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A legszegényebb hazai településeken.

Az Európai Unió által támogatott, "Fókuszban a gyermek program" keretében a legszegényebb családok otthonait renoválták, jellemzően viharkárokat hárítottak el, beázásokat szüntetettek meg, sok esetben életveszélyes állapotú tetőket javítottak meg térítésmentesen.

Sok helyütt kellett javítani az ereszaljat is. Fotó: Depositphotos
Sok helyütt kellett javítani az ereszaljat is. Fotó: Depositphotos

A "Fókuszban a gyermek program", a többi között a hátrányos körülmények között élő gyermekek otthoni környezetének javítását szolgálja. A programban érintett 117 településen a lakások több mint negyede komfort nélküli épület, vagy szükséglakásnak minősülő ingatlan.

A "tetőkommandónak" nevezett építőipari egység az ország négy vidéki központjában háromfős csoportokban, tetőácsok vezetésével működik, munkájukat szükség szerint építészek támogatják.

A két éve alakult szervezet a legszegényebb térségekben 2021-ben 50, 2022-ben pedig több mint 60 helyszínen végzett beavatkozásokat, 2023 tavaszára az általuk megjavított lakóingatlanok száma meghaladta a négyszázat - sorolták. A szakembereket a településeken működő "Jelenlét pontokon" dolgozó szociális munkások, vagy családmentorok, esetenként a védőnők értesítik, ha tetősérüléseket, leomlott kéményeket, átázott falszakaszt látnak.

A sérült épületekhez hívott "tetőkommandó" munkatársai állapotfelmérést végeznek, beszerzik a javításhoz szükséges anyagokat, és a beavatkozásról dokumentációt készítenek. Volt, ahol egy csaknem félkörben behajlott tetőt állították helyre, volt, ahol a leomlással fenyegető oromfalat építették újjá, több helyen pedig a nem záródó, vagy hiányzó nyílászárókat is kicserélték - ismertették.

Egy-egy érintett településrészen jellemzően 2-3 házat kell megjavítaniuk, de volt, ahol tizenkét sérült épületet állítottak helyre. A 2021-ben Baranyában és Somogyban pusztító jégeső, illetve a 2022-ben Szolnok vármegyén átvonuló szélvihar után is több helyszínen dolgoztak a program részeként - olvasható a közleményben.

(MTI)