2p

Becsempésztek egy új korlátozást a szabályozásba.

Fordulatos évet tudhat maga mögött a hazai napelemes piac: a határidőn messze túl el nem bírált lakossági pályázatok mellett elsősorban a bruttó és szaldó elszámolás szabályozása körüli hercehurca borzolhatta a lakosság, illetve az ezzel foglalkozó cégek munkatársainak idegeit.

Mint emlékezhetünk, a kormány először egy tollvonással megszüntette volna a kedvezőbb, szaldós elszámolás lehetőségét, és mindenkit bruttó elszámolsra kötelezett volna (tehát nem lett volna már lehetőség a megtermelt áram mennyiségét kivonni az elfogyasztott áraméból, és csak a különbözetet fizetni), majd a felháborodás hatására visszavonta ezt az intézkedést.

Az év utolsó Magyar Közlönyében megjelent rendelet azonban egy újabb, váratlan csavart hozott. Náhányan örülhetnek, ugyanis az eddigi szabályozással szemben 2024. január elseje után is maradhat szaldós elszámolásban az, aki még kevesebb mint tíz éve telepített napelemes rendszert, azonban közben invertert cserélt - ők ugyanis a korábbi szabályozás szerint átkerültek volna a bruttó elszámolásba.

Azonban nem lesz elérhető a szaldós elszámolás annak, aki a korábban kihirdetett, ideiglenesnek ígért betáplálási korlátozás alatt kért és kapott engedélyt háztartási napelemes kiserőmű telepítésére. Ők ugyanis csak akkor kezdhetnek el betáplálni a hálózatba, ha egyúttal a bruttó elszámolást is elfogadja, azaz a betáplált energiát a megszabott árakon adják el a közműcégeknek, míg az elfogyasztott energiát a "rendes" áron megvásárolják.

Ilyen korlátozásról korábban nem volt szó.

Kiderült egyébként az is, milyen áron fogják majd átvenni az áramszolgáltatók a megtermelt plusz villamos energiát.

"Legtöbbet, 5,25 forintot az MVM Démász Áramhálózati Kft. fizet, az ELMŰ Hálózati Kft. 5,11 forintot, az MVM Émász Hálózati Kft. 4,94 forintot, az E.ON DÉDÁSZ, E.ON ÉDÁSZ és OPUS TITÁSZ pedig mindössze 4,39 forintot ad a hálózatba betáplált elektromos energiáért"

- írja a szeretlekmagyarorszag.hu, ezeket érdemes összevetni az áram kilowattóránkénti 35/70 forintos árával, amit viszont fizethetnek ezek a fogyasztók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!