4p

Vizsgálat indulhat a gázszámlák miatt, miután Tóth Bertalan MSZP-s politikus pert nyert az ügyben. 

A lakossági számlákon narancsszínű mezőbe nyomtatva tudatják velünk hónapról hónapra, hogy mennyit spóroltunk a gázon, hála a rezsicsökkentésnek. A számítás egy egészen bizarr képleten alapszik. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője most egy pert is nyert az ügyben, de a történet bőven túlmutat a konkrét eseten - írja terjedelmes cikkében a Válasz Online, amely bemutatja, mi a probléma a gázszámlákkal. 

A valóság helyet mást mond a gázszámla
A valóság helyet mást mond a gázszámla
Fotó: Depositphotos

Magyarországon minden hónapban 3,3 millió háztartás kap gázszámlát az állami MVM-től. Ezen már 2013 óta rajta van egy úgynevezett rezsibox, azaz egy narancs mezőben fekete betűkkel nyomtatott rész, amely nem arról szól, hogy mennyit kell fizetni, hanem sajátos módon arról, hogy mennyit nem kell befizetni.  A rezsicsökkentésnek nevezett, immár több mint tíz éve tartó kormányzati akció egyik legfontosabb, állandóan látható reklámja ez. 2022 augusztusáig azt is leolvashattuk a dobozról, hogy a rezsicsökkentés bevezetése óta, a 2012 végi árakhoz viszonyítva mennyivel kevesebbet kellett fizetnünk a gázért. Aztán jött 2022, az oroszok elzárták az EU-ba menő gázexportjuk jelentős részét, a kereskedők hiánytól tartottak, a spekulánsok erre rájátszottak, és augusztus végére olyan drága lett a gáz Európában, amit elképzelni sem mert senki korábban. [...] A  világtörténelem legdrágább gázárához, a 2022 második felében érvényes árhoz képest mutatja a spórolás mértékét a számlákon látható rezsibox. Úgy számolnak, mintha 500 forint lenne a gáz köbméterének ára az európai piacon, miközben az idén nem nagyon ment 120 forint fölé, sőt inkább alatta volt. A rezsibox tehát úgy számol, mintha adókkal és egyéb díjakkal együtt 1020 forint lenne a gáz köbméterének piaci ára, és ugye ennél még a 747 forintos, átlagfogyasztás felett fizetendő „lakossági piaci” ár is alacsonyabb. Ahhoz, hogy az 1020 forint kijöjjön, áfa nélkül 803 forintos lakossági gázár kellene: ez áll magának a gáznak az árából, és erre rájönnek az úgynevezett rendszerhasználati díjak, amelyek némileg mindig magasabbak, mint a gázmolekulák ára. Így jön ki az előző bekezdésben írt nagyjából 500 forintos gázár, amivel a rezsiboxban számolnak - derül ki a cikkből. 

A gáz piaci ára (díjak és adók nélkül) már 2023-ban is bőven 500 forint alatt volt, tehát legalább másfél éve úgy számolja ki nekünk az MVM a rezsiboxban a megspórolt összeget, hogy jócskán elavult, a valóságosnál sokkal drágább árhoz viszonyítja azt.

Tóth Bertalan tavaly nyár végén kezdte számonkérni az energetikai és az igazságügyi minisztereken, hogy miért terjeszthet az állami szolgáltató hazugságokat hónapról hónapra több millió számlán. „Mi alapján számolja a rezsiboxban feltüntetett, rezsicsökkentés nélküli számlaösszeget 1026 forintos köbméterenkénti áron az állami földgáz egyetemes szolgáltató?” – kérdezte Lantos Csabát tavaly augusztusban,amire Koncz Zsófia államtitkár azt válaszolta, hogy a kormány megvédi a családokat, és ezt a magyar emberek pontosan tudják, Konkrétabb választ Tóth Bertalan nem kapott, majd a gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, vizsgálatot kezdeményezve az MVM ellen a fogyasztók megtévesztése miatt. Érvelése szerint a rezsiboxban feltüntetett összegekkel az MVM eltántorítja a fogyasztókat, hogy esetleg mástól vegyenek gázt, így ez egy versenyjogi problémának tekinthető helyzet. A GVH végül azt mondta, a számítási képletnek megfelel a rezsibox számítása, akkor nincs mit tennie, és arról a hivatal nem tehet, hogy a képlet másfél éve elavult. 

Az MSZP-s politikus ezt követően a bírósághoz fordult, beperelte a GVH-t és kérte a bíróságot, hogy kötelezze a versenyjogi eljárás lefolytatására a hivatalt. Ezt a pert nyerte meg múlt csütörtökön. A bíróság szerint felmerül, hogy nagyságrendbeli eltérés lehet a rezsiboxban megjelenő spórolás és a valódi spórolás között, és mivel a számlaképet előíró kormányrendeletben az „elszámolási időszak” spórolásának feltüntetését írják elő, ezért nem lehet azzal védekezni, hogy a 2022-es árak alapján megfelelő a számítás. Még akkor se, ha erre az MVM a honlapján egyébként felhívja a figyelmet. A Fővárosi Törvényszék ítélete jogerős, a GVH-nak most 30 napja van, hogy elindítsa a vizsgálatot az ügyben. 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!