<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Beruházásokra egy fillér sincs, de így is plusz segítség kell majd a cégnek, hogy elkerülje a csődöt.

A Népszava szerezte meg a BKV friss, idei üzleti tervét. Ebből kiderül, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) idén 162,2 milliárd forintos közszolgáltatási díjat fizet a BKV-nak, de ebből a működést sem tudják finanszírozni. A menetdíjbevételekből 60,8 milliárdra számít a BKV, ez tavalyhoz képest növekedés, ám elmarad a járvány előtti szinttől.

"A főváros közlekedési cégei mindent összervetve csaknem 15 milliárd forinttal többet kérnek működésre, mint tavaly"

- írja a lap, hozzátéve hogy a BKK-hoz tartozik a közútkezelés, a taxiellenőrzés vagy a közlekedésszervezés is.

A BKV-nál a legnagyobb kiadásokat a 43 milliárdos energia-, illetve a 78,5 milliárdos bérköltség jelenti. Nagy gondot jelenthet, hogy az üzleti tervben számolnak a az évi 14 milliárdos folyószámlahitel felhasználásával is, viszont

"a hitel törlesztésére az üzleti tervben nincs fedezet, ha az év vége előtt – valahogy, valakik – nem fizetik vissza, az a társaság azonnali fizetésképtelenségét eredményezheti".

Nincs forrás a tervben a tavalyról idénre halasztott adótartozás megfizetésére, és az évről évre szükséges fejlesztésekre sem.

"A hatóságilag előírt beruházási feladatokból álló igénylista az idén már meghaladta a 66 milliárdot, ehhez képest az üzleti tervben egy fillér sincs erre"

- emeli még ki a lap. Van néhány pozitívum is: a metrófelújítás befejezésével lecserelhetők lesznek a kiöregedett magas padlós buszok azokról az útvonalakról, ahol még ilyenek közlekednek, ez viszont buszgarázs(ok) bezárását is eredményezheti.

Idén sem közlekednek majd kishajók a Dunán, és sem a Sikló, sem a Libegő felújítására, kapacitásnövelésére nem lesz pénz.