3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem volt egyszerű kiperelni a Visit Hungary szerződéseit, de megérte.

A K-Monitor Közpénzfigyelő Iroda idén hat pert nyert közérdekű adatokat eltitkoló állami szervek ellen. Az év utolsó ilyen eljárása még 2022 elején indult és közel két évig húzódott - számol be róla a K-Monitor lapunknak küldött közleményében.

A bíróság jogerős ítélete alapján a Magyar Turisztikai Ügynökség Visit Hungary nevű leányvállalatának ki kellett adnia 2018 és 2022 közötti szerződéseit. A cég igen körmönfont módon egy kifejezetten erre a célra létrehozott felületen tett eleget a bíróság döntésének és szerződéseinek csak egy részét adta át, annak mellékleteit nem. A K-Monitor a bírósági ítéletnek végrehajtással fog teljességgel érvényt szerezni. A per fontos eredménye azonban, hogy a cég idén öt év után teljesítette törvényi kötelezettségét, és létrehozta közzétételi listáját, amin közzéteszi főbb közérdekű adatait.

A Visit Hungaryt az augusztus 20-i ünnepség szervezése és a Hacacáré rendezvények kapcsán ismerte meg a szélesebb nyilvánosság. A cég 2018-as létrejötte óta több mint 200 milliárd forint állami támogatást kapott a feladataihoz. A megismert adatok alapján látható, hogy ennek az összegnek a kétharmada az állam országimázs cégén csak átfolyik, és végső soron azokhoz a kormányközeli PR-ügynökségekhez kerül megbízásként, amelyek az állami szektorban valódi verseny nélkül látják el a kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokat. A kormány folyamatos "kék plakátos" hirdetéseit bonyolító Balásy Gyula cégeihez az évek alatt több mint 85 milliárd forintnyi megbízás érkezett csak a Visit Hungarytől.

A per nyomán megküldött 72 szerződés között szerepel olyan, amelyben a Visit Hungary egy másik, több mint 40 milliárd Ft megbízást elnyerő partnere külön szerződésben 12 millió Ft-ot kap egy, általa korábban bejegyzett visitbudapest.com domainért. Ide navigálva a látogatót a visithungary.com központi oldalára irányítják.

A szerződésekből kiderül továbbá, hogy a TV2 Poggyász című műsorát évi bruttó 443 millióért gyártatja a Visit Hungary. A műsort közbeiktatott szereplőként két, Rogán Antalhoz és exfeleségéhez, Rogán Cecíliához köthető cég (az azóta fantomizált Magno Studio és a Digital Minds) gyártatja. A cégek piaci tevékenysége nem látható, de rendszeresen felbukkantak Rogánék ügyletei körül, és százmilliós-milliárdos osztalékokat termeltek strómangyanús tulajdonosaiknak. A Poggyász hirdetése fut jelenleg is Rogán Cecília milliárdos osztalékot termelő bulvárhíroldalán.

A perről és a feltárt ügyekről részletesen a K-Monitor blogján olvashat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!